Onder leiding van Karel Smagge worden er liederen gezongen van Marc Antoine Charpentier (1643-1704) op zaterdag 13 december in de Hofzaal van Het Markiezenhof.
Het koor bestaat uit zestien zangers uit Zeeuws-Vlaanderen en België. De instrumentale bezetting van het orkest bestaat uit twee blokfluiten, twee violen, een altviool, een cello en een kistorgel. De soli in de mis, en de solo-motetten worden gezongen door enkele leden uit het koor zelf.

 

M.A. Charpentier

Charpenier werd geboren in Parijs in 1643. Naast twee opera’s en diverse toneelmuziekstukken schreef hij veel kerkmuziek, onder meer tien missen, een requiem en andere liturgische muziek met instrumentale begeleiding.

Muziek voor de kerstperiode neemt een aparte plaats in de muziek van Charpentier. Hij was zeer waarschijnlijk de componist die in Frankrijk de grootste variëteit aan werken voor de kerstperiode in zijn oeuvre heeft. De Messe de Minuit, gecomponeerd omstreeks 1694, werd vormgegeven volgens een concept dat gebruikelijk was in de 17e eeuw:  de ‘messe parodie’.  Dit houdt in dat de teksten uit de katholieke mis getoonzet werden op bekende, bestaande melodieën. In het geval van de Messe de Minuit heeft Charpentier gebruik gemaakt van in die tijd populaire kerstliedjes. Het stuk is gecomponeerd voor een vierstemmig koor met soli, twee fluiten, twee violen, een altviool en continuo.

 

Het programma

Voor het programma is gekozen voor een opzet die ook in de katholieke mis gangbaar is. De vaste misdelen Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei, worden afgewisseld met psalmen. De Magnificat van Charpentier wordt gezongen en het concert wordt geopend en afgesloten met orgelspel.

Informatie
Toegangskaarten zijn te koop voor €15,-  bij de receptie van Het Markiezenhof. Het kerstconcert vindt plaats in de Hofzaal van Het Markiezenhof op zaterdag 13 december om 20.00 uur.