Door Hendrik BootPrins Nilles opende de expositie van Hendrik Boot in de Leutkunst-Akkedeemie en slaagde met lof voor de kennistest.

Onder grote publieke belangstelling legde Zijne Hoogheid Prins Nilles III zijn examen af. En, zoals van een leutvorst verwacht mag worden, herkende hij de kunstwerken van zijn kunstenmakende onderdanen feilloos.  Vanaf nu mag hij de titel ´Leutkunst deurgeleerde met lof` voeren.


KIJKEN MET EEN KUNSTOOG

De galerie Art & Frame van lijstenmaker Jan Rombouts was afgeladen vol zondagmiddag. Kunstenaar Hendrik Boot kon samen met Jan, als oprichters van de Krabbegatse Leutkunst-Akkedeemie,  tevreden zijn. Zoals verwacht trok het werk van Hendrik veel aandacht en grepen veel krabben de geboden kans om zich te laten bijspijkeren in de leutkunstkennis. De akkedeemie toont een selectie van het werk van Hendrik als lesmateriaal. Het doel van de studie is het kijken naar leutkunst en leren zien waar het echt om gaat. Jan verwoordde het heel treffend:  “Feitelijk gaat het erom dat men leert kijken met een kunstoog naar het leutwerk”.


NILES STUDEERT ALS EERTE AF

Klokslag 3 uur arriveerde de paarse limousine met  het illustere viertal met daarachter de paarse dubbeldekker met het grote gevolg. De spanning was van de gezichten af te lezen, of waren het de vermoeienissen van het neuzenbal? Maar het werd een grote happening. Niemand minder dan spreekstalmeester Willem Hoedelmans nam het woord en voerde de bezoekers mee in de wereld van de kunsten en de lijsten. Met zijn conference kreeg hij de lachers op zijn hand en brak  zo de spanning. Daarna was het grote moment daar. Prins Nilles III werd uitgenodigd zijn leutkunstkennis te bewijzen. En dat viel niet mee, bij enkele van de kunstwerken was er twijfel. Onder toeziend oog van de professoren Hendrik en Jan legde Nilles de test foutloos af en ontving het begeerde diploma .


SFEER IN VERF GEVANGEN

Na lovende woorden van de vorst werd de expositie officieel geopend verklaard. Het aanwezige publiek genoot zichtbaar van de kunst of de nootjes en drankjes. Het werk van Hendrik toont  de Vastenavendviering zoals het werkelijk beleefd wordt. Heel herkenbaar, alsof je er zelf tussen loopt. Herkenbare plekken zoals de Lievevrouwenstraat, Markt met Peperbus, Fortuinstraat, het Beursplein. Straten vol dweilende krabben. Topstuk is misschien wel het volle café Het Zwijnshoofd, een tafereel dat alle facetten in zich heeft die het feest zo gezellig maken. Knap hoe de schilder  de  sfeer van Vastenavend in verf weet te vangen.

De expositie is geopend tot 28 februari dus gelegenheid van woensdag tot en met zondag.

Foto's Corrie Boot en Marjan Winter