BoZinBeeld.nl stelt Burgemeester Petter enkele vragen omtrent de Belgische kerncentrale naar aanleiding van incidenten.

Geachte Heer Petter,

Mag ik U als verontruste burger en uitbater van de nieuwssite www.bozinbeeld.nl / www.westbrabantinbeeld.nl enige vragen stellen die te maken hebben met de kerncentrale Doel die slechts op 6 kilometer van de Nederlandse grens gelegen is en wiens rook een deel uitmaakt van de Bergse horizon.

Mijn aandacht werd getrokken door een persbericht in BNdeSTEM van 4 juni 2013 waarin gesteld werd dat inwoners van West Brabant, meer in detail de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en de Wouwse Plantage, in de week van 17 juni gratis een doosje jodiumpillen thuis bezorgd zouden krijgen.

Ook in Zeeland zouden gratis jodiumtabletten worden bezorgd, daar vooral in gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen en op Zuid-Beveland en Walcheren. De pillen waren bedoeld om de mensen te beschermen tegen een fall out van radio-actieve straling bij een ramp met een van de twee kerncentrales in de regio, te weten die van het Belgische Doel en die bij het Zeeuwse Borssele.

Sinds juli 2010 waren de pillen beschikbaar op de betreffende gemeentehuizen en konden deze vrijelijk worden opgehaald door de burger.

Mijn eerste gedachte was:”Wat is er veranderd waardoor men overgaat tot actieve uitreiking anders dan het eenvoudigweg beschikbaar stellen.” Ik heb deze vraag officieus tegen diverse ambtenaren ‘aangehouden’ maar kreeg steevast het antwoord dat er geen enkele reden voor deze aanpassing in het beleid was. Toch bleef de vraag knagen, waarom moest er ineens actief worden uitgereikt?

Nota Bene; er zijn aan in totaal 18.000 huishoudens in Bergen op Zoom, Woensdrecht en de Wouwse Plantage jodiumpillen uitgereikt.

Meer ingezoomd op de kerncentrale werden me al snel een aantal punten duidelijk.

Kerncentrale Doel ligt op 6 kilometer van de Nederlandse grens. Het heeft 4 reactoren met een totaal vermogen van maar liefst 2912 MW. Als er iets mis gaat dan is er binnen een straal van 30 kilometer niets meer bewoonbaar. Dat is een feit die de ramp bij Tsjernobyl ons leerde.

In België wordt een 10 kilometerzone voor evacuatie aangehouden, in Borssele is dat 20 kilometer. Waar dit verschil in afstand op gebaseerd is, is niet duidelijk. In 1991 concludeerde het eindrapport van de speciale Belgische Onderzoekscommissie voor Informatie en Onderzoek Inzake Nucleaire Veiligheid, die na de kernramp in Tsjernobyl door de Senaat werd opgericht, het volgende: ‘De grens van 10 kilometer steunt op geen enkel wetenschappelijk gegeven. Volgens de aard van het ongeval en de meteorologische omstandigheden bij het vrijkomen van radioactieve stoffen, is die grens te eng. Om zoveel mogelijk gevallen te kunnen dekken, is er een aangepast noodplan nodig dat bijvoorbeeld 30 kilometer of nog verder reikt.’ (p.38).

Een grens van 30 kilometer; dan ligt de gemeente Bergen op Zoom al snel in het evacuatiegebied. Wij behoren dus als direct betrokkene meegenomen te worden in alle plannen en noodscenario’s die er te bedenken zijn.

Wind kan er voor zorgen dat de verspreiding in grote concentraties nog wel eens verder zou kunnen reiken.

Doel zelf kent de nodige problemen. We kennen allemaal nog het verhaal uit 2012 van de haarscheurtjes in de wanden van de reactorvaten. Het zorgde er voor dat de reactor 3 stilgelegd werd. Er werden verdere onderzoeken uitgevoerd, maar meting van de andere reactoren werd onnodig geacht. Vreemd, aangezien ze van dezelfde fabrikant afkomstig zijn vanuit dezelfde tijdsperiode.

Augustus werd er weer een centrale stilgelegd als gevolg van een olielekkage. Gelukkig werd het tijdig ontdekt maar het had voor ernstige problemen kunnen zorgen.

Nog angstaanjagender wordt het als bekend geraakt dat het hier een geval van pure sabotage betreft.

In België zelf wordt verder onderzoek gedaan door de journalistiek. Er blijkt van alles mis te zijn met de bewaking van de centrale. Zo bekent een activiste in de periode 2007 – 2008 maar liefst 12 keer ingebroken te hebben. Deze Anja Hermans verklaart hierbij dat de beveiliging ‘zo lek is als een zeefje’. Er zijn als reactie inmiddels zo’n 10 bolcamera’s opgehangen. Helaas kunnen deze in het donkerte, bij gebrek aan verlichting, niets registreren.

Eigenaar Electrabel concludeert dat er niets mis is met de security van de terreinen van de centrale en de kernreactor zelf. (Bron Dagblad De Morgen)

Momenteel wordt de wereld opgeschrikt door de dreiging van extremisten. IS, Al Qaeda, en nog meer van dit soort groeperingen zijn in steeds kleinere strijdgroepen actief om hun boodschap van terreur te bezorgen. Met het bovenstaande in acht word ik daar niet echt vrolijk van.

De oudste twee reactoren van Doel zouden in 2015 sluiten, uiterlijk zou heel de centrale in 2025 gesloten worden. Echter, er komen ondertussen berichten op dat deze data ter discussie staan en dus zouden we nog wel eens langer een ‘krakkemikkige’ onbetrouwbare kerncentrale als buurman kunnen hebben.

We kunnen zelf weinig hier aan doen, het enige wat we kunnen doen is voorbereiden op.. (God behoede dit)

Vandaar mijn vragen aan U omtrent de voorbereiding:

 

  • In welke mate is Bergen op Zoom gekend in de noodscenario’s en de calamiteitenplannen vanuit Doel?
  • In welke mate is er actieve samenwerking in het tot stand komen van noodscenario’s?
  • Is er ten aanzien van bovenstaande samenwerking tussen de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht; zijn er concrete plannen (zwart op wit) die à la minuut uit de kast getrokken kunnen worden?
  • In welke mate wordt er informatie uitgewisseld omtrent ‘verdachte’ individuen?
  • In welke mate is de gemeente Bergen op Zoom op de hoogte over afspraken / plannen tussen de Nederlandse overheid en de Belgische overheid?
  • In casu van evacuatie; we zitten op een gevoelige stek waarbij uitwijken in de richting van Zeeland weinig zin heeft, via Antwerpen in geval van een noodscenario onmogelijk is en alles dus via de A4 / A58 moet verlopen. We hebben gezien dat dit een behoorlijke flessenhals kan zijn, dus is dit afdoende en zijn hier scenario’s voor?
  • In de ZIROP plannen van Bravis (Bergen op Zoom EN Roosendaal) komt geen specifieke scenario voor een nucleaire ramp voor. In welke mate is de zorg voorbereid op een dergelijke catastrofe?
  • Is er een specifiek communicatieplan hoe om te gaan met de berichtgeving naar de burgers? In welke mate wordt daarbij landelijke inzet (leger?) voorzien?
  • Zijn alle hulpdiensten (politie, brandweer, ziekenhuizen, etceteras) in een universeel stappenplan gekend? Zijn er al oefeningen gehouden voor wat betreft deelelementen uit de calamiteitenplannen?
  • Worden buurtgemeenten als Woensdrecht, Steenbergen, Roosendaal en andere buurtgemeenten meegenomen in heel het bovenstaande verhaal?

 

Geachte heer Petter, U als Burgervader zijnde  kan ik mijn vragen voorleggen omdat ik denk dat juist in deze tijden over dit soort zaken nagedacht dient te worden.

Juist omdat men in het verleden niet of nauwelijks inging op vragen, en er juist in de media geen enkel bericht over te lezen is, zou ik graag van U een antwoord op mijn vragen horen.

 

Ik hoop dat de antwoorden in die mate bevredigend zijn in die zin dat ik kan concluderen dat Bergen op Zoom is voorbereid en wij als burgers alle zorg van onze overheid krijgen die we verdienen.

Ik vermoed echter dat er hier en daar nog een behoorlijk ei gelegd zou kunnen worden en dan hoop ik dat mijn vragen bijdragen aan een open cultuur waarbinnen dit soort vragen de aandacht krijgen die ze verdienen en er actief aan een antwoord gewerkt wordt.

 

Het ultieme antwoord zou zijn als U zegt:”Ga gerust slapen, wij hebben alle scenario’s voorbereid, de plannen zijn gereed en wij kunnen op elk moment in actie schieten.”

Graag zie ik dan daarvan de bewijzen.

 

Alvast bij voorbaat dank voor Uw aandacht.

 

Vooruit kijkend naar Uw antwoord,

Met vriendelijke groet,

 


www.bozinbeeld.nl / www.westbrabantinbeeld.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.