Mr. Pieter van Vollenhoven was donderdag al present om het landelijke Monumenten weekend te openen en Bergen op Zoom was de uitverkoren stad waar dat zou plaatsvinden.

 

 

Al vanuit onze eigen evenementenkalender konden we zien dat de agenda dit weekend bomvol stond met activiteiten. De stad haalde dit jaar werkelijk alles uit de kast om 'Kunsten in de Monumenten' tot het hoogste niveau te krijgen.

Toen we zaterdag op pad gingen bleek het Paradeplein veranderd te zijn in een heuse herberg. Alsof de Spanjaarden net verslagen waren zag je soldaten met schoone deernen flirten, of was het andersom, en hoorde je het ene krijgshaftige verhaal na het andere aan. Merck toch hoe Sterck Bergen op Zoom pakte flink uit met een stikleuk spektakel dat je wel helemaal af wilde zien.

 

Op weg de stad in bleek de Gertrudiskerk het podium voor veel schone kunsten. Muziek, een fotoexpositie van fotogroep NADIR en geëxposeerde werktuigen van oude ambachten kwamen bijzonder mooi voor de dag in het historisch monument dat de Gertrudiskerk is.

 

Die oude ambachten kwam je ook op de Grote Markt zelf tegen waar d enodige kramen te vinden waren. Zo was er overal in de stad wat te doen. En als je dan door de oude straatjes van de binnenstad liep waande je je zomaar ineens in de tijden van Dickens. Heren en Dames in bijzonder fraaie kostuums paradeerden door de straten als waren zij de notabelen van de stad.

 

Wie de Lievevrouwestraat inloopt ziet gelijk dat één van de fraaiste monumenten van de stad nog fraaier is geworden na een intensieve restauratie: De Gevangen Poort. Heden ten dage zelfs met valhek. Bijzonder was toen jeugdige leden van het CKB juist deze locatie uitkozen om hun muzikale kunsten tentoon te spreiden. Waren het louter de ouders die overal hun kroost naliepen? Het was in ieder geval zo druk dat de auto's amper konden passeren.

 

Dat kwam mij eigenlijk goed uit want zo kon ik even binnenwippen op nummer 39 waar Corina van Eekelen exposeerde als één van de adressen van de kunstroute waar Mieke Grever zo druk mee was. "Het is lekker druk, er zijn al 48 bezoekers geweest, en dat is best veel nu het nog zo vroeg in de middag is. Eigenlijk zijn we net begonnen." Aldus Corina.

 

Het havengebied is een bijzondere Bergse plaats. Als de panden, de 'kaai' of de straten konden praten, welke bijzondere verhalen zou je dan kunnen beluisteren? En laat Stichting Behoud Weervisserij nu juist op ingespeeld hebben. Het pand waarin restaurant Visj gezeteld is, was voor deze gelegenheid ingericht als verhalenkamer. Verschillende sprekers verhaalden over vervlogen tijden van de weervisserij, persoonlijke belevingen van mensen als Kees Spikker, maar ook vanuit de weervisserij zelf kwamen de mooiste avonturen.

Een intrigerende moderne dans was de ouverture voor een verhalengelag dat wel haast anderhalf uur duurde.

 

De Franse tuin was het toneel van uitingen van mode, die begeleid door fluit en gitaar de meest wisselende taferelen voor schotelde. Mensen keken gefascineerd toe tot de laatste zet op de mode schaakbord was gedaan.

 

Als afsluiting liep ik nog even het Koetshuis binnen waar een expositie van SynapsZ plaatsvond. De expositie met de titel 'Zientuigen' is de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Het kunstenaarscollectief haalt werkelijk alles uit de kast om de aandacht van het publiek te vangen en te binden. Deze expo is nog de komende 2 weekenden te bezichtigen en dankzij de wisselende gastkunstenaars wordt er telkens iets nieuws gepresenteerd. "Zo komen er volgend weekend enkele tekenaars. Mijn eigen neef is striptekenaar en nu kan ik eindelijk eens iets samen doen met hem." Vertelt een enthousiaste Richard de Weert, lid van SynapsZ. We moeten dus duidelijk nog een keer gaan kijken.