Zaterdag 12 september mocht ik onderstaand persbericht ontvangen van Gertjan Huismans van de VVD. Maandag in de raadsvergadering zullen de zaken verder besproken worden. Hij kon aldus nog niet ingaan op de vragen die wij elke Bergse politieke partij hebben voorgelegd.

 

 

 

Bergen op Zoom, 12 september 2015.

Gisteren  hebben  de wethouders van de  coalitiepartijen GBWP, VVD en D66 het vertrouwen in wethouder Linssen opgezegd.

Directe aanleiding hiervoor was het incident van vorige week, waarin Linssen ambtenaren publiekelijk schoffeerde door hen er, ten onrechte, van te beschuldigen, misbruik te hebben gemaakt van hun mandaat. Dit is niet de eerste keer dat Ton Linssen de gedragscode voor wethouders  heeft geschonden.

De wethouders van de drie partijen hebben geconstateerd dat er als gevolg van deze en eerdere uitspraken, een onwerkbare situatie is ontstaan tussen wethouder Linssen en de ambtelijke organisatie en hebben geconcludeerd dat verdere samenwerking binnen het college daardoor niet meer mogelijk is.

In het coalitieakkoord dat de vier partijen in 2014 met elkaar sloten, zijn, op basis van eedere ervaringen,  nadrukkelijke afspraken gemaakt over bestuursstijl en communicatie van collegeleden naar buiten toe. GBWP, VVD en D66 stellen vast dat het Ton Linssen niet is gelukt om die na te leven.

De drie partijen betreuren het  dat men er niet in geslaagd is om met het voltallige coalitie deze raadsperiode te volbrengen. Ze hebben uitgesproken  met elkaar verder te willen binnen de coalitie op basis van de afspraken in het huidige coalitie-akkoord. Op korte termijn moet duidelijk worden of het nodig en mogelijk is om daar nog andere fracties bij te betrekken.