Esther van der Wekke, eigenaresse van Bistro Poncin kijkt uit naar de feestdagen.

 

 

Die gezelligheid omarmt je al direct als je door de deur komt van deze bijzondere Franse bistro. De kerstversiering doet daar nog eens een schepje boven op. "Juist die lampjes, de sfeer, de kou buiten en lekker warm als je naar binnen komt. Het gezellig samen zijn, dat alles vind ik juist zo gezellig deze tijd." Hoor ik Esther zeggen. "Ik doe dan ook extra mijn best met de sfeer verlichting. De klanten krijgen na hun bezoek ook een attentie." Die gasten overigens kunnen natuurlijk met de 1e en 2e kerstdag terecht bij Poncin voor een bijzonder kerstmenu van 5 gangen of gewoon lekker eten à la carte.

 

"We zien met deze dagen veel van onze vaste gasten die met vrienden op stap gaan en die dan speciaal hier willen eten, maar er komen ook altijd veel nieuwe klanten die juist met de feestdagen hier eens een kijkje komen nemen. Het is altijd wel lekker druk."

 

Ik merk op dat ik in Frankrijk en Engeland wel vaak een gastenboek zie liggen bij restaurants waar vertrekkende gasten hun bevindingen in kunnen schrijven. "Ja daar hebben wij ook wel eens aan gedacht. Momenteel doen we dat via de sociale media en we merken dat als we daar tijd in stoppen dat het ook werkt. Maar niet iedereen gaat achteraf nog eens achter de computer zitten dus wellicht dat we dat idee van een gastenboek nog eens invullen."

 

Zelf is Esther met kerstavond in ieder geval thuis met man en kind om een beetje op te laden. Beide kerstdagen beloven immers lange drukke dagen te worden. Dat geldt idem zo voor oudjaar dat ze met vrienden gaat vieren maar omdat ze op nieuwjaarsdag al weer open is zal ze toch bijtijds het mandje in moeten. "Nieuwjaar is ook zo'n gezellige dag. Er is een menu buiten de kaart om, met bubbels erbij, gewoon een feestelijke dag om het nieuwe jaar in te gaan."

 

Als je Esther ziet praten over de komende feestdagen dan zie je haar ogen stralen. Als VIP'er van BoZinBeeld.nl had ze al een fikse bijdrage geleverd aan de jubileumkrant en in dat artikel was al duidelijk geworden dat ze een echte 'mensen-mens' is. Dat blijkt ook nu weer. Als ik haar dit voorleg reageert ze nuchter:"Maar dat zou toch gewoon standaard moeten zijn in de horeca?"

 

Terwijl we gezellig zitten te praten aan een tafeltje zie ik in mijn ooghoek de chef kok haar voorbereidingen doen in de open keuken. Ibolya is al sinds de afgelopen Vastenavend in dienst van Poncin. "Dat was nu één van mijn hoogtepunten het afgelopen jaar, dat Ibolya bij ons in dienst kwam. Ik had voorheen al met haar samengewerkt en de klik was er gewoon." Hoor ik Esther zeggen. Ook de chef kok is opgetogen met haar functie bij deze bistro:"Ik kan gewoon mijn eigen ding doen hier. We overleggen veel en dat is makkelijk door de korte lijntjes. De open keuken was voor mij eerst wel even wennen. Er komen nu zomaar mensen op je af en beginnen een praatje. Maar nu vind ik dat contact erg leuk. En als het erg druk is heb je niet eens in de gaten dat ze jou kunnen zien want dan ben je met het werk bezig."

 

Ik zie twee enthousiaste dames. Het zijn de personen die onder andere Bistro Poncin tot zo'n gezellig restaurant maken. Ze stralen het ook uit. "Je vroeg me naar de hoogtepunten van dit jaar Sonn. Als mensen het gezellig hebben en na afloop tevreden heen gaan, dat zijn die mooie momenten waar je het voor doet." Als ik naar Esther kijk zie ik dat ze dit ook echt meent. Ze kijkt uit naar Buitengewoon Bergen op Zoom waar ze aan mee doet, vertelt dat ze de weken vooraf aan de Vastenavend gewoon open is als restaurant maar tijdens het Vastenavend weekend omgetoverd wordt tot gezellig café. En voorts kunnen we ook aanstaand jaar weer genieten van de Table d'Hote en andere thema avonden.

 

 

Als ik mijn spullen inpak om weer eens verder te gaan komt de leverancier van ijs zijn zelfgemaakte verse producten afleveren. Het water komt me al in de mond want ik ben gek op vers ijs.  Tja, vers zelfgemaakt ijs, ik had van Bistro Poncin eigenlijk ook niet anders verwacht want die werken altijd met verse topproducten.