Burgemeester Tange uit Wormerland, een geboren Bergenaar, nam vorig jaar onze jubileumkrant in ontvangst. Het werd tijd dat wij eens een bezoek brachten aan zijn gemeente.

 

 

Het is rustig op vrijdagochtend als we ons richting Wormerland begeven. Deze gemeente in de Zaanstreek werd in 1991 gevormd na de samenvoeging van de gemeenten Jisp, Wijdewormer en Wormer. De burgemeester aldaar is een geboren Bergenaar en sinds hij vorig jaar onze jubileumkrant in ontvangst nam is er een connectie. Dat hij in contact met ons kwam was niet zo toevallig; ons redactielid Grada Franken die onze agenda beheert is woonachtig in Wormer. Zij en haar man John de Best zijn dan ook onze gidsen van vandaag.

 

Als eerste rijden we naar Jisp, een dorp dat tegen Wormer aanligt. Het wordt ons al snel duidelijk waarom we hier zijn want de woningen hier zijn bijzonder en apart. Zo ook het raadhuis waar we toch wel een paar kiekjes van trekken. Dit monumentale pand dateert uit 1650 en is gelegen aan een zogenaamde wegsloot, deze waterweg vormde de voornaamste verkeersader van de gemeenschap. De breedte van deze vaart is 16 voet, zoals door burgemeesters en vroedschappen van Jisp op 3 november 1613 werd bepaald.

 

We maken even een uitstapje naar de Zaanse Schans die hier net om de hoek ligt. Het weer is niet al te fraai maar toch is het stééndruk. Het is wonderlijk hoeveel nationaliteiten er hier rondlopen. Vooral veel Aziaten die hier met hun fototoestel rond dwalen. We schieten enkele foto's maar het is te druk om echt iets fraais zonder teveel storende elementen op de foto te krijgen. Je kunt wel zien dat het toerisme hier hoogtij viert in de zomer. Misschien een keer op een mooie zonnige winterdag terugkeren?

 

Terug in Wormer rijden we nog even langs de Zaan. Aan de voormalige Veerdijk (nu Lassiestraat geheten) staan enkele monumentale pakhuizen die een nieuwe bestemming gekregen hebben. Namen als Donau en Silo staan nog steeds trots op de gevels maar ook het fabriekscomplex Mercurius toont ons de fraaie voorgevel. In de Zaan zelf zijn nog tal van oude boten te zien zoals het stoomschip Elfin. We besluiten onze tocht met een etentje aan 't Zwet, een mooi watergebied. Het was een leuk bezoek in een bijzonder mooie omgeving. De Zaanstreek in Noord Holland is beslist de moeite waard om eens een kijkje te nemen.