Mo Rooneh is de alias van deze in Goes geboren ‘geluidskunstenaar’.

 

 

Begonnen met een klassieke opleiding op de Zeeuwse Koorschool richtte Jacco Lauret zich in de jaren ’80 meer op popmuziek in de rol van toetsenist zanger. Sinds heel wat jaartjes al weer is Jacco woonachtig in Bergen op Zoom. Het is daarom ook beslist geen verrassing dat we hem bij voorbeeld al een aantal keren op het Jazzfestival zagen verschijnen.

 

Maar onder de naam Mo Rooneh heeft de begaafde muzikant zich nog verder ontwikkeld. Zelf zegt hij er over dat hij op ‘ontdekkingsreis’ is. Herhaling en lawaai vormen basisingrediënten in muziek die het stadium van experimenteel ontstijgen. Bij diverse Nederlandse, Belgische, ja zelfs Engelse programma’s hoor je de muziek van Jacco Lauret. Ook Amerikaanse media duiken op het fenomeen die de ‘geluidskunstenaar’ geworden is.

 

De Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren is unaniem aan deze muzikant toegekend door een jury die bestaat uit voorzitter Willem Vermeulen, Jac van den Elshout, Eef Oosters, Floor de Groot en Peter Pel.

 

Jacco is niet alleen op ontdekkingsreis naar nieuwe soorten muziek, hij zoekt ook steeds naar nieuwe vormen om nieuwe muzikanten in de dop te onderwijzen. Een van die nieuwe vormen heet:’Flipping the Classroom’. In deze nieuwe vorm wordt met name het stuk zelfstudie aangepakt. In de vorm van huiswerk kan de student middels filmpjes waarin de docent materie uitlegt reeds de nodige voorkennis opbouwen. Eenmaal op school kan de docent zeer gericht aan de slag; onderwijs op maat als het ware.

 

Jacco Lauret, een muzikant die zich telkens opnieuw uitvindt op een muzikale reis die hem van klassieke kerkmuziek naar pop leidt, om vervolgens de paden jazz, electro, minimalistisch te bewandelen tot een punt waar hij zoekt naar geluid en klank in alle vormen. Daarbij gaat hij op zoek naar de grenzen, ja overschrijdt deze zelfs. Het heeft hem zijn hele carrière al prijzen, roem en bekendheid gegeven. Niet voor niets dus dat deze rasmuzikant in 2016 de Sakko Cultuurprijs voor Kunst en Letteren toebedeeld is.

 

De uitreiking zal op zaterdag 12 november plaatsvinden in het Markiezenhof.