Les correct “Berregs schrijve”

 

 

Veel Bergenaren worstelen als ze in het dialect willen schrijven met vragen als: waar moet nu wel en waar niet een apostrof of hoe zit het met de streepjes op de o en de e; moeten ze voorover of juist achterover? Om antwoord op deze vragen te geven organiseren het Cultuurbedrijf en Dialectgenootschap De Berregse Kamer op woensdag 1 februari a.s. voor (inmiddels) de negende keer de “stripkesavend”. Tijdens deze avond worden alle raadsels en regels onthuld van het correct dialectschrijven. Ook de - door Hans Heestermans opgestelde – spellingsregels komen uitgebreid aan bod. Zie ook www.ckboz.nl

 

Dit is natuurlijk ook hét trainingsmoment voor deelnemers aan het Gròòt Berregs Diktee van een week later om de puntjes op de juiste i te zetten, of liever: “de goeje stripkes op de goeje plek”. De voorgaande edities hebben al laten zien dat de “stripkesavend” vooral een gezellige spellingles is waarin doen (=schrijven) voorop staat. Naast uitleg over de spelling van het dialect staat ook een aantal “Berregse taalspellekes” op het programma.

 

Meedoen loont! Het is al vaker voorgekomen dat deelnemers aan de “stripkesavend” een week later tijdens het Gròòt Berregs Diktee met een van de prijzen naar huis ging.

 

Deelnemers aan de “stripkesavend” betalen de kleine vergoeding van € 5,00 (dit is inclusief materialen en koffie / thee). Aanmelden kan uitsluitend via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers.

 

Het dialect is een belangrijk onderdeel van de volkscultuur. Daarom is het niet vreemd dat het Cultuurbedrijf en de Berregse Kamer elkaar opgezocht en gevonden hebben. Dialectgenootschap De Berregse Kamer is druk in de weer dit stuk volkscultuur op alle mogelijke manieren (gesproken en geschreven) voor het nageslacht vast te leggen.

Het Cultuurbedrijf  is dé aanbieder van kunst en cultuur in Bergen op Zoom en de volkscultuur is daar zeker een onderdeel van.

 

 

Praktische info op een rijtje:

Wat:          STRIPKESAVEND oftewel spellingles “Berregs schrijve”

Wanneer:         woensdag 1 februari  van 19:30 – 21:30 uur

Waar: CKB aan de Burg. Stulemeijerlaan 3

Voor wie:        15 jaar en ouder

Aanmelden: via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v.: stripkesavend

Kosten: € 5,00 (inclusief materiaal en koffie / thee)