Vastenavendleutpeleis Café ’t Slik is de eerste aftrap voor een kwizz die dit jaar weer in drie cafés plaatsvindt.

Marijn en Marijke hebben al aangegeven helemaal vol te zitten dus aanstaande vrijdag kunnen de deelnemende teams zich weer opmaken voor een avond vol met leutige vragenronden.

Dinsdag 21 februari is het de beurt aan Stadscafé Thalia en op donderdag 23 februari is het alweer de 8e keer dat de Bergse Kwizznaait in Café De Markies plaats vindt.  Trouwens voor beide cafés zijn er nog wat plekjes voor teams vrij dus meldt je aan bij de barman of barvrouw en laat je inschrijven.

Natuurlijk willen we van de bedenkers van deze fameuze avonden horen wat ze dit jaar van plan zijn en wat hen nu beweegt.  Co laat me dit weten:”Die drie kwizzavonden zijn voor mij de leukste avonden van de hele Vastenavend. En weet je, de waardering die we krijgen is ook heel leuk.” Marijn weet dit te zeggen:”We doen dit op avonden dat er weinig te doen is en het organiseren van deze kwizz is zo leuk. We moeten ook vermelden dat het een cadeautje van de kasteleins aan hun klanten is.”

Dan krijg ik te horen hoe de voorbereiding er uitziet bij deze mannen. Op de 10e van de 11e staat Co bij Marijn voor de deur en is de vraag:”gaaddet deur?” Steevast is het antwoord ‘ja’ en daarna wordt er eerst nasi gegeten. En dan komt het.  Wat er nu in ’t interview gebeurt is dat de mannen over en weer druk aan het praten zijn, mij totaal vergeten en er in woorden en met veel armgebaren uitleg aan elkaar gegeven wordt. Wat dat betreft zullen deze twee malloten wel nooit normaal worden.  Eigenlijk is dat voor de kwizznaait wel goed want de waarheid gebiedt te vertellen dat deze makkers een heel jaar bezig zijn met vragen, ideeën en vormgeving. Maar net als bij elke bouwclub wordt het op ’t laatste moment nog altijd heel even spannend of ze de finish behalen zogezeed. “Tussen Kerst en Nieuw zijn me in principe klaar, maar dan tjekkuh me ’t nog wel ’n stel keer en motte me ’t nog wa klaarstoomuh.” Aldus Marijn. 

 

Wat waren de afgelopen jaren nu bijzondere momenten, vraag ik aan de mannen. Marijn vertelt ons:”Wat zo mooi is, als de muziekronde voorbij is dat de mensen spontaan applaudisseren. En weet je wat ook zo leuk is, je merkt dat de mensen zich echt gaan voorbereiden. De kwizz wordt echt serieus genomen.” Co sluit daar bij aan:”Af en toe werd het tijdens de vragen zoooo stil dat je de afzuigkap kon horen. Het is echt een leutige maar ook serieuze kwizz. We verwachten eigenlijk dit jaar hetzelfde als vorige jaren. Trouwens ook leuk is dat er zo nu en dan stiekem toch spiekbriefkes gemaakt worden. Zo had een groepke in ’t Slik allerlei feiten op hun laarzen geschreven. Eerst dacht ik nog:”Wat doen die toch raar?”  Bleek dat ze constant op hun laarzen naar wat antwoorden aan het zoeken waren.”

 

Vervolgens vergeten Co en Marijn wederom het interview en hun omgeving en komt er tussen die twee weer niks dan onzin uit de mond. De ervaren Marijn verwijt Co dattie noodug meediejatreening mot vollege en Co zit daarbij de meest vreemde bakkesse te trekken. Daarom focus ik me maar even op de jury, ook een hele belangrijke rol. Len Adams speelt hierbij een grote rol. Zij mag in de voorfase al als testkonijn ingezet worden bij het uittesten van de vragen. Daarnaast is zij een vast jurylid dat altijd binnen 20 minuten met de einduitslag komt. Cor Boeren en Abeltje Heesterbeek zijn ook andere vaste juryleden.

Die juryleden kunnen hun werk niet altijd onder de beste omstandigheden afleveren. Immers, dan weer zitten ze pal achter een dweilband, achter de tòòg, tussen het keukengerei, in ’n breikamertje, op zolder of buiten in de vorst en de sneeuw, neffe de kaai of in ’t ongedempte gedeelte. Maar altijd leveren ze vakwerk af en blijft het een profesjoneele en zereneuze zjuurrie!

 

Kortom, de Berregse Kwizznaait staat weer voor de deur. Krijg jij er nu ook zin in en ben je nog geen lid van een ingeschreven team? Verzamel dan zelf een team (max 5 personen) en meld je aan bij Thalia of Markies.

 

Nog even terugblikken op een avond bij ’t Slik?