Peter van den Ouden is fractievoorzitter van Groen Links te Bergen op Zoom. Hier zijn zijn antwoorden op vragen die BoZinBeeld.nl hem stelde n.a.v. de naderende landelijke verkiezingen op 15 maart.

 

 

1.       Waarom moeten mensen naar de stembus gaan?

Omdat iedere stem telt en het belangrijk is om ons democratisch recht en invloed uit te kunnen oefenen. In heel veel landen is dit niet vanzelfsprekend!

 

2.       Wat kan politiek voor de burger betekenen?

Ons politieke functioneren is in de grondwet van Nederland vastgelegd d.m.v. onze representatieve democratie. Volksvertegenwoordigers worden gekozen om besluiten te nemen over welk beleid er uitgevoerd moet worden. In Nederland is het tot nu toe zo geweest dat de partijen daarvoor samen moeten werken. In ons parlementaire stelsel zorgt de politiek daarvoor. De politiek moet de stem van de burger meenemen in besluitvorming. Kan iedereen daarbij tevreden worden gesteld? Nee, dat is onmogelijk. Daarom moeten er keuzes gemaakt worden. Dat doet de politiek.

 

3.       Naar welke partij gaat Uw stem en waarom? 

Mijn stem gaat naar GroenLinks. Omdat ik een open en rechtvaardige samenleving en diversiteit erg belangrijk vind. Ik wil dat wij een leefbare en schone wereld achterlaten voor de generaties na ons. Het is tijd voor verandering. Voor een tijd waarin de hoop het wint van de angst, de vernieuwing van de status quo, en eerlijk delen van egoïsme.

 

4.       Welke onderwerpen zijn voor U belangrijk en waarom moeten de stemmers daar extra aandacht aan besteden bij hun keuze?

Eerlijk delen en een schoon en duurzaam milieu.

 

5.       Welke partij sluit het beste aan bij de politieke route die Uw eigen partij vaart?

GroenLinks kan het beste gaan samenwerken met D66, PvdA en SP. 

 

6.       Als U een lokale partij van een landelijke partij vertegenwoordigt, welke andere landelijke partijen sluiten dan bij Uw ‘politiek gemoed’ aan en waarom?

Zie vraag 5.

 

7.       Wat zijn voor U de kern items waar de kiezer zich op moet richten in hun oriëntatie en waarom?

Belangrijk is dat er een schoon en duurzaam milieu komt. Wij moeten maatregelen nemen die leefbaarheid bevorderen en die ervoor zorgen dat de globale opwarming van de aarde gestopt worden. Daarnaast vind ik sociale rechtvaardigheid en eerlijk delen belangrijk. Ieder mens doet er toe en iedereen moet volwaardig mee kunnen doen aan onze samenleving.

 

8.       In hoeverre zal de landelijke uitslag bepalend zijn voor Uw lokale partij en de koers die U gaat volgen?

Besluiten die genomen worden in het parlement hebben zeker hun invloed op het lokaal bestuur. GroenLinks voert plaatselijke politiek uit op basis van de landelijke uitgangspunten en wat wij belangrijk vinden voor de gemeente Bergen op Zoom.