Motell Rijnen is gekozen als 1 van de 10 door Elly Godijn van Godijn Publishing talentvolle auteurs die op 6 mei aanstaande zijn boek presenteert in de Park Schouwburg te Hoorn. Wij stellen hem graag aan jullie voor:

 

• Kun je jezelf in het kort omschrijven en waar ben je woonachtig?

Motell Rijnen (1948), zoon van een Litouwse moeder en een Brabantse vader. Na de HBS eerst twee jaar politicologie gedaan in het toentertijd roerige Amsterdam en toen ik niet langer de ambitie had om in de journalistiek te gaan, switchte ik naar sociologie/criminologie in Tilburg. Op Bevrijdingsdag 1972 kreeg ik mijn bul. Overal werden de vlaggen uitgestoken. Alle rododendrons langs de weg van Breda naar Tilburg stonden in bloei.
Ik werkte ruim dertig jaar als beleidsontwikkelaar en manager in welzijnsland en in het hoger beroepsonderwijs. Nu ben ik al ruim tien jaar manager van mijn eigen tijd, niet meer in loondienst en verslingerd aan het schrijven. Ook al tientallen jaren regelmatig op vele podia als folkmuzikant, zanger en gitarist. Daarnaast ben ik lokaal en regionaal actief als cultuurbestuurder.
Als Jonge jongen wilde ik geen brandweerman, politieagent of dokter worden. Schrijver worden was mijn romantisch ideaal en schrijver zijn is dus een jongensdroom die uitkomt. Korte verhalen zijn gepubliceerd in een tiental verzamelbundels, in literaire tijdschriften, kranten en op het internet. In 2014 bij Uitgeverij Bagage gedebuteerd met Koningin van de Claddagh. In mei 2017 wordt de fiction roman HoRa gelanceerd bij Godijn Publishing.
Ik woon samen met Ineke in Breda, de parel van het zuiden, en heb een zoon en een dochter, beiden getrouwd en samen goed voor vijf kleindochters.

• Hoe ben je geworden tot wie je bent / kun je in het kort je jeugd omschrijven?

Ik ben geboren in Breda/Princenhage. Mijn vader had samen met zijn broers een middelgroot aannemersbedrijf. We hadden het goed, zonder dat echt het geld over de balk werd gesmeten. Mijn moeder kwam uit Vilnius en als dochter van Joodse ouders heeft zij alle verschrikkingen van de holocaust mee moeten maken. Als door een wonder heeft zij het concentratiekamp overleefd. Door haar broer, een van de bevrijders van Breda kwam ze uiteindelijk in Breda terecht, leerde mijn vader kennen, werd katholiek en trouwde met hem. Bij de geboorte van haar vierde kind, eindelijk een dochter, bezweek ze op tweeëndertigjarige leeftijd aan een kraamvergiftiging. Ik was de oudste en toen negen jaar. Na jaren met huishoudsters en daarna een tweede ongelukkig huwelijk van mijn vader, ging ik als zeventienjarige student in Amsterdam op kamers wonen. De verstandhouding met mijn vader is jammer genoeg nooit goed geweest. Ik ging mijn eigen weg in het leven.

• Wat was de aanleiding / trigger om het schrijverspad op te gaan?

Ik heb altijd iets gehad met expressie. In mijn studietijd begon ik met anderen samen muziek te maken, coachte ik dansgroepjes en bands en schreef ik vooral poëzie, soms korte verhalen. Tot ruim een decennium geleden stond als gevolg van drukke banen en het gezinsleven het schrijven op een laag pitje, maar wel kreeg ik ruime waardering voor de beleids-, strategische en visienota’s die ik in opdracht van mijn werkgevers schreef. Dat je daarna nog een lange weg moet gaan om je tot literair schrijver te ontwikkelen heb ik ervaren. Het was vanzelfsprekend dat ik ging schrijven toen ik mijn beroepsstatus aan de wilgen hing. Ik houd van taal en van verhalen.


• Welke persoonlijke kant van jezelf komt terug in je schrijven?

Ik ben een mensenmens, een doorzetter en ik ben leergierig.

• Heb je een donkere kant van jezelf of angsten die terugkomen in je schrijven?

Niet echt. Ik ben geen bang mens, soms wat impulsief en roekeloos, maar anderen waken er altijd voor dat ik niet in zeven sloten tegelijk loop.

• Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

Het klinkt misschien eigenwijs als ik zeg dat ik trots ben op mezelf, op het leven dat ik leid, samen met de mensen die mij lief zijn. Dat maakt mij in ieder geval een heel  gelukkig en blij mens.

• Hoe voelt het om dit nieuwe avontuur Boek10! aan te gaan?

Hartstikke goed! Boek10 is een mooi concept, dat gedragen wordt door de aardige, deskundige en begripvolle medewerkers van Godijn Publishing. Het is een bijzondere en alleszins positieve ervaring om met tien gedreven auteurs gezamenlijk naar de lancering van onze boeken toe te werken.

• Wat zijn je verwachtingen van dit project en waar hoop je dat het je brengt?

Het zou mooi zijn als het lukt om met mijn roman HoRa een wat groter lezerspubliek te bereiken.

• Wat wil je nog bereiken / wat zijn je dromen?

Ik geef toe dat ik droom van enige naamsbekendheid als schrijver van aardige romans. Ik zal een gat in de lucht springen als het lukt om dit jaar ook nog een derde roman uit te brengen. En dan heb ik nog twee manuscripten op de plank liggen en werk ik aan twee nieuwe.

• Heb je een website waar mensen iets meer van je kunnen zien / lezen?

www.motell-rijnen.nl  is mijn eigen website.