BERGEN OP ZOOM - Tijdens de ochtendspits vond op de A58 een groot ongeval plaats. In beide rijrichtingen botsten auto’s op elkaar, daarbij vielen tientallen slachtoffers.

Het Lievensberg ziekenhuis kreeg te maken met topdrukte. Mede door de realistisch geschminkte slachtoffers werd dit scenario op zaterdag 27 november tijdens een rampenoefening een klein beetje werkelijkheid.

Dat het belangrijk is om goed voorbereid te zijn op een grote ramp, bleek vorige week woensdag. Toeval of niet, maar op de A58 vond in de avonduren een ongeluk plaats waarbij twee vrachtauto's en drie personenauto's betrokken waren. Het Lievensberg ziekenhuis had het oefenscenario voor zaterdag toen al klaar liggen.

Bij dat ongeval vielen ‘slechts’ drie gewonden. Tijdens de rampenoefening van zaterdag werden tientallen slachtoffers aangevoerd. Dat betekende alle handen aan dek voor de medewerkers van de afdelingen spoedeisende hulp, gipskamer, verbandkamer en röntgen en voor het ambulancepersoneel én de lotusslachtoffers.

Ambulances brachten de ‘gewonden’ naar de spoedeisende hulp. Daar vond de eerste opvang van de slachtoffers - en van hun eventuele begeleiders zoals gewaarschuwde familieleden - plaats. Tijdens de oefening draaide het ook om de verdere verzorging van de patiënten: van de bovengenoemde afdelingen tot aan de deuren van de IC, OK en dagbehandeling.

De oefening werd gevolgd door waarnemers van het ziekenhuis. Na afloop vond een evaluatie plaats. Eventuele verbeterpunten worden opgenomen in het rampenopvangplan van het ziekenhuis. Voor als het straks echt nodig is…

FOTOBIJSCHRIFT

Het Lievensberg ziekenhuis hield een rampenoefening. Tientallen lotusslachtoffers speelden op een realistische wijze voor patiënt.