BouwClub Agge Mar Leut Et

Deze bouwclub heeft zijn t’uis ‘ave in ’t Slik & Leutpeleis in de Steenbergse straat.

Het is eigenlijk een fusie tussen ’t Slikzooike en Makkeluk Zat die zo’n vijf jaar geleden leidde tot de huidige bouwclub. De vorm waarin ze dit jaar mee wensen te doen aan de optocht is een grote groep met wagen. Dit houdt in dat er zo’n 18 koppen gemaakt dienen te worden voor de groep en de wagen is nu ook geen kleintje met haast tien meter lengte. Hiermee gaan ze aardig in de richting van een B-wagen. Het motto van de bouwclub is “Vastenavend Zoo Leutig”. Voor de doorgewinterde optochten bezoeker is dat voldoende om te weten wat we kunnen verwachten. Zolang Agge Mar Leut Et bestaat geven ze een jaarlijks strijkvignet uit met een speciale afbeelding. Zo ook dit jaar. De meeste bouwclubs hebben wel een dergelijk jaarlijks aandenken, dat meestal verkocht wordt aan de liefhebber om de clubkas te spekken. Ook bij deze bc is het voor 2,50 euro te koop. De bouwstek is gevestigd aan het Konterscherp. Er is een heuse dagploeg die op dinsdag en donderdagochtend aan de slag gaat, en er is een avondploeg die drie keer in de week aanwezig is. Daar waar de ochtendploeg met name een stel vutters bevat daar zie je in de avondploeg juist een stel jongelui van net in de twintig. Er zijn zelfs ook een zestal  jongedames bij. Al bij al is het een enthousiaste ploeg, waarbij de meeste bouwers ook daadwerkelijk meelopen in de optocht zelf. Op zondag 6 februari aanstaande houden ze in hun bouwkot een open dag, waarbij ze graag het publiek hun creaties tonen. Dit is ook een mooie manier voor de buitenstaander om eens van dichtbij mee te maken hoe zo’n creatie nu tot stand komt. Wellicht gaat het wel kriebelen om ook mee te doen. Zo zoekt de club nog goede ‘poppenlassers’, of wel mensen die om de basisconstructie heen een figuur kunnen lassen, waar later overheen gekleid kan worden. Dus wie weet, ga maar eens een kijkje nemen.

Vastenavendveiling

’t Slik & Leutlepeis in De Steenbergsestraat is ook het toneel van de Vastenavendveiling van BC Agge Mar Leut Et. Deze veiling dient ook om de club de benodigde financiële middelen te verstrekken. Het bouwen van een mooie creatie kost behoorlijk wat geld. Geld dat een club van vrijwilligers meestal niet al teveel heeft. Deze veiling is dus een uitstekende kans om wat extras binnen te halen. Op 25 februari valt de eerste hamerslag omstreeks om 21:00 uur. Natuurlijk kun je tevoren al kijken wat er van je gading is. Er worden allerlei Vastenavend attributen geveild, zoals posters, oude kranten, en wat al niet meer. Speciale aandacht verdienen de oude veldtekens waarvan er dit jaar drie geveild worden. De club is zo gelukkig geweest een hele serie oude tekens op de kop te slaan, die nu in de komende jaren op de veiling beschikbaar komen. Maar let op, er is ook altijd wel een of ander leuk kunstwerk te bemachtigen. Dus voor de echte vastenavend liefhebber is 150 deze veiling een must. Mochten mensen de club willen ondersteunen, en hebben ze nog leuke spulletjes te doneren, gelieve dan contact op te nemen met de voorzitter onder nummer 06 10669022. Het Slik & Leutpeleis is al weer voor de 14e keer het toneel van deze veiling. Daar moet wel opgemerkt worden dat men bewust een keer overgeslagen heeft zodat er nooit het getal 13 in de edities kwam te staan. Dat zou alleen maar ongeluk brengen. En dat terwijl de veiling avond altijd een enorm succes is die heel veel bezoekers trekt. Er zijn ook tal van bandjes aanwezig en de ambiance is echt vastenavend waardig. Vandaar dat deze avond ook bij veel Bergenaren op de agenda staat.

Handig zo’n Bouwclub

Het Slik & Leutpeleis heeft zo z’n voordelen met een bouwclub in huis. Op 18 februari namelijk wordt het geheel getransformeerd tot heus theater omdat dan een groots evenement georganiseerd wordt: ’t Slik & Leut Tejater. Daar aan de Steenbergsestraat huizen al zo’n 7 bandjes, en op de 18e komen daar nog eens zo’n 7 bij om met elkaar te strijden om de leutprijs (D’oofdrol), de muziekprijs (de orkestbak) en de originaliteitprijs. Er wordt heel wat van de deelnemers verwacht. Muzikaal moet het goed in elkaar steken, er wordt een behoorlijke show verwacht en de meest eigen inbreng wordt ook beloond. Vier zware juryleden zullen de uiterst moeilijke taak ter hand nemen om met kunde, kennis en humor hun beoordelingen te brengen. De organisatie spreekt over zwaargewichten, maar heeft verzuimd om aan te geven of dat letterlijk genomen moet worden. Het feit dat de bar verstevigd wordt en omgebouwd tot juryplatform doet echter denken. Dit evenement belooft behoorlijk uniek te worden, zeker omdat het er op lijkt dat voor het eerst in de geschiedenis alle dames bands acte de presence zullen geven.

Voor zeven dweilbandjes betekent de avond een heuse thuiswedstrijd. Zij immers repeteren hier wekelijks. De bands komen of van andere locaties of wel zijn ze in ’t Slik & Leutpeleis zelf opgericht. Dit is op zich niet zo vreemd, omdat er de meest uiteenlopende acts hier bedacht worden en gestalte krijgen. Dat zo iets uitgroeit tot een actieve vastenavendband is dus niet erg vreemd. De meeste bands zijn hier ook wel gedurende de hele vastenavend te vinden, dus er is altijd muziek aanwezig.

Iedereen is erg enthousiast over het aanstaande ‘tejater-spektakel’ en het belooft dan ook heel wat te worden. Er wordt extra hard gerepeteerd omdat deze avond iets extra’s verlangd van iedere dweilband. Hiermee krijgt de hele vastenavendbeleving een extra dimensie, echter een die uitstekend in de oude tradities past. Zaak dus om er zelf ook bij te zijn.