De eerste titel ‘Geboorte en Strijd’ is pas sinds juni vorig jaar beschikbaar, maar auteur Nico Franken is al ver op weg met het tweede deel.

“Eigenlijk is dit boek deel 1”, zegt hij lachend. Als ik hem eens niet begrijpend aankijk moet hij wel met een verklaring komen. “Dit is het verhaal dat in mijn hoofd zat en dat ik aan het papier wilde toevertrouwen. Echter, al snel kwam ik er achter dat ik een hoop te verklaren had, dat er als het ware een hele voorgeschiedenis aan vooraf ging die absoluut uitgelegd diende te worden. Dat werd dus het boek dat nu al verkrijgbaar is: ‘Geboorte en Strijd’. En zo komt het dat hetgeen ik als oorspronkelijk verhaal in mijn hoofd had, nu eigenlijk deel 2 is geworden in wat waarschijnlijk een trilogie wordt”. ‘De geheimen van Ihm’ staat er op het eerste boek te lezen, en zo heet dus de trilogie. Een verhaal dat de strijd tussen goed en kwaad uitbeeldt. Een sage ook waarin magie en wonderlijke wezens een hoofdrol spelen. Het is inmiddels een geliefd genre aan het worden, omdat het de moderne mens een kans biedt om uit je huidige wereld te ontsnappen en je de mogelijkheid aanreikt om een wereld binnen te treden vol wonderlijke avonturen, schoonheid en fantasie. De aanleiding voor deze verhalenstroom moet waarschijnlijk in het verleden al geboren zijn. Al vroeg schreef Nico gedichten, of vertelde hij zijn kinderen eigen gemaakte verhalen voor het slapen gaan. Tel daarbij op een vroege voorkeur voor strips en de kijk op het onbekende als fantasy verhalen of science fiction, en je hebt natuurlijk alle ingrediënten om tot iets bijzonders te komen. In een eerder gesprek werd Nico al eens gevraagd of hij een boodschap met zijn eerste boek had. Het antwoord was ontkennend. Nu stel ik hem dezelfde vraag en moet hij toch enigszins nadenken. “Misschien toch wel is het antwoord. Steeds meer komt het besef dat verdraagzaamheid, liefde en vertrouwen de basis vormt van alles”.

Het gehele verhaal is als het ware een ontdekkingsreis. Het begint met het grote niets in deel 1, en steeds meer delen van verschillende werelden dienen zich in het verhaal aan. Je wordt meegezogen in het leven en de avonturen van de hoofdrolspelers. Deel 2, ofwel ‘Terugkeer van de Schaduw’, kan als een losstaand verhaal gelezen worden. Maar zoals met alles is het leuker als je een reeks compleet hebt. “Het verhaal is leidend voor mij, en waarschijnlijk wordt het een trilogie. Maar wie weet, neemt het verhaal een afslag en worden het wel vier boeken”, lacht Nico. Hij hoopt in de loop van dit jaar deel 2 uit te kunnen geven.