"Als m’n garage maar vrij blijft". Het was mijn vaste antwoord als de buurman vroeg of kennissen voor mijn huis hun verkoop mochten houden.

Zelf deed ik immers niks met Koninginnedag, en aangezien mijn straat, de Schoolstraat, een overloopstraat was geworden van de vrijmarkt op het oude Thaliaplein, was elke vrije plaats bijzonder gewild. Al gedurende de nacht werden de standjes en plaatsen opgebouwd, en liepen zelfs de eerste kopers al rond. De kleur oranje sierde de stad al vroeg met slingers, mutsen, brillen en allerhande kleding. De vrijmarkt was een verplicht rondje. Kleine kinderen die voor een heitje een stukje muziek weggaven alsof ze in een concertzaal zaten. Moeders die op vloerkleedjes de oude speeltjes van hun spruiten aan de man trachten te brengen. Hele gezinnen die hun huis overhoop gehaald hadden en nu hun oude rommel probeerden te slijten. En zelfs die verdwaalde marktkoopman die van de hele situatie misbruik maakte door zijn commerciële waren te slijten.
Altijd was het Thaliaplein gezellig en het bruiste als bevonden we ons in het MontMartre van Parijs. Helaas verleden tijd. Nu het plein zelf op de schop is gegaan en nieuwbouw deze vrijmarkt verhindert, is het fenomeen van oude rommel met een oranje tintje verplaatst richting omgeving Beursplein en Lievevrouwestraat. Nog steeds aardig, en er is nog immer veel te krijgen. Maar de gezelligheid van het knusse volgepakte plein is er wel van af. Het is anders geworden. Zoals er inmiddels veel anders is geworden. De rijen kinderen op de Grote Markt die vanuit school netjes opgesteld hun ingestudeerde liedjes ten gehore brachten en hun dansje toonden. Een compleet georganiseerd programma door Oranje liefhebbers en gemeente, het is vervangen door een vrij gevoel van organiseren door iedereen die er zin in heeft.
In plaats van dat we naderhand met zijn allen de bioscoop in duiken om naar Bambi te kijken, trekken we nu massaal de pleintjes op, veroveren de terrasjes en bevolken de kroegen. Sja, inderdaad, ik ben wat ouder geworden. Maar niet minder gezellig eigenlijk. Inderdaad, ook ik sta reikhalzend te wachten tot de oranje dag weer komt. En omdat ik dit jaar niet kan wachten doe ik ook maar mee met de Koninginnenacht.
Hoe gezellig het was.... kijk maar, zou het dit jaar weer zo zijn?