Donderdag 17 maart werd Koert Damveld aangenaam verrast. Het was burgemeester Polman een eer om Koert het lintje op te spelden dat gepaard gaat met het benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

“Dit is teveel eer” waren de bescheiden woorden van een man die inmiddels veel betekend heeft voor de Bergse gemeenschap. Zijn naam is synoniem voor De Stichting Vastenavend. Daarnaast staat Koert ook bekend om zijn bijdrage in de muziekscene in Bergen. Denk aan Jazz, Harmonie Oranje Nassau, tal van eigen groepjes, koren en dergelijke. Maar vergeet ook niet een rol in de Raad van Toezicht van Ziekenhuis aLievensberg tot vorig jaar. Hij was één van de grote aanjagers bij de Stichting Restauratie Ibach Orgel. Koert staat ook vooral midden in de Bergse gemeenschap. Nee, die oorkonde komt eigenlijk niet uit de lucht vallen, maar is volledig verdiend.

Ook de weergoden waren vandaag zondag 20 maart op zijn hand. Een aantrekkelijk zonnetje warmde het gezicht van Koert Damveld terwijl hij de Steenbergse straat doorkeek. Hij had wel een feestje gepland  voor de ingewijden. Een feestje dat gepast is als je net tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd bent. Hij had echter niet op dit spektakel gerekend. Een stijlvol gezelschap, een muziekgezelschap wel te verstaan, begaf zich in deftige tred tot aan de residentie van Koert. Harmonieorkest Oranje Nassau bracht een eerbetoon aan de man die meestal het dirigentenstokje in de hand had. Of een balpen, of een brandende sigaar zoals de voorzitter van de harmonie treffend wist te verwoorden. Deze wees er fijntjes op dat hare Majesteit de tekst bij het ‘speldje’ ook maar beter kon veranderen. Een verzoek was al op weg naar haar per ommegaande per brief. “Wij stellen voor om ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ te vervangen door ‘Ridder van Harmonie Oranje Nassau’. Koert is reeds ruim 25 jaar betrokken bij de harmonie, en dat is dus ook weer een mijlpaal.Nogmaals klonken de statige klanken door de straat waarna Koert een aandenken werd overhandigd, en zijn vrouw een ruiker bloemen werd aangereikt. Koert memoreerde nog dat het verwarmend was om de harmonie zo vroeg in het jaar in touw te zien. Maar zag nog wel wat ruimte voor verbeteringen met het zicht op Koninginnedag. Een gegrinnik was het antwoord van het verfijnde orkest. Zo werd het intieme feestje ook ineens in de Steenbergse straat gevierd, want er was inmiddels een behoorlijke schare mensen op het spektakel afgekomen. Nog een laatste groet en op naar een welverdiend drankje.