De Doofblindendag 2011 is op 21 mei in Bergen op Zoom. De beide Bergse Lionsclubs hebben de organisatie van deze jaarlijkse ontmoetingsdag voor mensen, die doof en blind zijn, op zich genomen.

 Zij ontvangen die dag een grote groep van deze dubbel gehandicapte mensen met hun vaste begeleiders en bieden ze een gastvrij onthaal met een speciaal programma, dat op deze handicaps is ingericht.

De landelijke Stichting Doofblinden behartigt de belangen van deze groep gehandicapten, waarvan velen noodgedwongen in een isolement leven. Op het programma van deze stichting staat elk jaar een ontmoetingsdag. De twee Lionsclubs hebben zich zowel organisatorisch als financieel garant gesteld om deze activiteit te organiseren.

De clubs verwachten ongeveer 250 gasten. De hele dag speelt zich af in en rond zalencomplex De Raayberg aan de Antwerpsestraatweg. Vanaf ongeveer tien uur ’s ochtends worden ze verwelkomd met een kop koffie en de typische Bergse lekkernij Bergse Bastaert.

Bij de samenstelling van het volledige programma is uiteraard rekening gehouden met de handicaps van deze gehandicapten, die weliswaar niet of nauwelijks kunnen zien of horen, maar bij wie eigenschappen als smaak en geur zeer goed ontwikkeld zijn en uiteraard het gevoel. Doofblinden communiceren met elkaar, hun begeleiders en de buitenwereld via tolken in de handpalmen of het gelaat.

De organiserende Lionsclubs hebben bij de organisatie van deze dag, die voor een deel is gebaseerd op het elkaar ontmoeten, ook een aantal typische Bergse en streek aspecten ingebouwd.

In en rond De Raayberg zijn er die dag verschillende activiteiten, waarbij die elementen naar voren worden geschoven. De vastenavendbouwclub De Krabbekweekers laat de gasten onder meer voelen en ruiken hoe vastenavendfiguren tot stand komen, er zijn historische kostuums, de Bergse beeldhouwer Hans van Tilburg is met zijn beelden aanwezig, er kunnen lekkernijen uit de Oosterschelde worden geproefd en uiteraard is er ook aandacht voor de kermis. Er staan attracties, waarvan de doofblinden en hun begeleiders gebruik kunnen maken en er zijn een suikerspin en een poffertjeskraam. Vermoeide ledematen kunnen weg gemasseerd worden en ook de stadsreuzen zijn aanwezig.

Ook voor muziek is gezorgd. Brandaris en de percussieband Santola verzorgen optredens. Doofblinden kunnen muziek waarnemen door middel van trillingen, die ze kunnen voelen door het vast houden van ballonnen. Dat kan ook via een trilvloer, waar ze op 21 mei eveneens gebruik van kunnen maken om op te dansen.

De dag wordt afgesloten met een Bergse maaltijd en uiteraard worden dan asperges, ansjovis en aardbeien geserveerd.

De beide clubs hebben het afgelopen jaar diverse acties gevoerd om het evenement financieel mogelijk te maken en zij krijgen ook steun van ondernemers die via sponsoring een aantal activiteiten hebben mogelijk gemaakt.

Aan het begin van de dag spreekt burgemeester Han Polman een welkomstwoord. De dag is uitsluitend bestemd voort doofblinden en hun begeleiders.

  

Meer informatie en toelichting is verkrijgbaar via Ad Rooms, telefoon 06 34887378 (van 7 mei t/m 20 mei afwezig) en Ed van Schaïk, telefoon 06 42700567.