Al 5 jaar bezorgen ze de regio ontzettend veel muziekplezier. En nu ze hun eerste lustrum naderen wordt het tijd voor een nadere kennismaking.

Kun je je voorstellen hoe midden in de nacht een stelletje mannen nog natafelen in een hoekje van de Biebar te Halsteren. “Hum, die verhoging lijkt net een podium. Daar zou je best een bandje weg kunnen zetten”. Waarop de ander antwoord:”Maar één bandje? Daar kun je veel meer bandjes kwijt”. En nu, precies vijf jaar later heeft men Landgoed De Beek afgehuurd om het eerste lustrum te vieren met een groots opgezet buitenfestival. Een echt Halsters Low Lands zeg maar.

Als ik met Bart, Martijn en Guus rond hetzelfde tafeltje zit springt het enthousiasme rond in de kroeg. Het is hard gegaan. Het idee dat vijf jaar geleden geboren is, kende een ware revolutie en nu kent iedereen in de regio Rock over Halsteren. Daar is ook snoeihard voor gewerkt. “We wilden met name jongere beginnende bandjes een podium geven om hun ding te doen. We wilden ze als het ware een podium bieden voor hun live optredens”. Bart is heel duidelijk in het streven dat de mannen destijds opgepakt hebben. Waar vond je nog leuke bandjes die hun ‘eigen’ ding deden? Het waren vooral de coverbands die hoogtij vierden en vieren in de Bergse regio. Inmiddels staat er een echte stichting die juist beginnende bandjes met een eigen inhoud wil promoten. De Biebar is natuurlijk een uitstekende gelegenheid. Het is een ruime kroeg waar elke band best zijn plek vindt en waar de uitbater ook een echte muziekliefhebber is. Tot en met afgelopen weekend zijn er ruim 80 optredens georganiseerd door Rock over Halsteren. Martijn wijst er op dat bandjes ook graag terugkomen:”De meesten vinden het erg gezellig en hebben het naar hun zin. Ze komen dan ook graag nog eens terug. We krijgen aanmeldingen genoeg”.  “Ja”, lacht Bart, “bandjes komen vanzelf naar ons toe. Weten de website ook goed te vinden, want zelfs van over de Belgische grens kloppen ze bij ons aan”. En dan nu het eerste lustrum. Om er voor te zorgen dat er straks goede kwaliteit op de bühne staat, en vooral met een afwisselend repertoire, heeft men een aantal voorrondes georganiseerd waar bands zich van hun beste kant kunnen laten zien. Het publiek kon vervolgens op hun favorieten stemmen, ook via de website. Afgelopen weekend zijn de laatste voorrondes gehouden. En dan kijkt nu iedereen vooruit naar 3 september aanstaande als Landgoed De Beek om 14:00 uur haar poorten open gooit om een bijzonder buitenfestival te huisvesten. En dan mag de organisatie best enorm trots zijn op wat ze in 5 jaren bereikt hebben. Na een weekend waar continue 3 dagen lang afwisselend op twee podiums bandjes acte de presence gaven, wordt dit festival toch echt een hoogtepunt voor de nog jonge Stichting Rock over Halsteren.

Low Lands op z’n Halsters op 3 september !

Laten we nu al de weergoden verzoeken om het goede weer te bewaren voor 3 september aanstaande de gehele dag. Vanaf 14:00 uur wordt je toegelaten op Landgoed De Beek als je een kaartje hebt gekocht voor 12 euro. Er komt een enorme tent te staan waar alleen al 500 mensen in kunnen, daarnaast is er een echte chillzone waar je kunt relaxen onder de klanken van loungemuziek. V8 motoren van Hot Rod Grills zorgen voor lekkere gegrilde hapjes en er komen ook standjes met van alles te koop. Er is dus van alles te beleven, en natuurlijk ook lekkere muziek tot 00:00 uur. Overigens is het uniek voor de regio dat er een ECO-vriendelijk festival gehouden wordt. Met medewerking van sponsor Eco-Point worden er materialen gebruikt die van recycled producten zijn gemaakt. En ook maakt men gebruik van groene energie, dan wel wordt er voor de verbruikte CO2 teruggegeven aan de natuur. Het belooft een heerlijk dagje te worden waar toch wel zo’n 40-tal vrijwilligers voor nodig zijn. Dus meldt je aan op www.rockoverhalsteren.nl of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En dat zal nodig zijn want als de druk bezochte voorrondes een graadmeter beloven te zijn, dan zou dit inderdaad wel eens een prachtig festival kunnen worden. Of zoals de mannen zeggen:”We hopen dat dit het begin mag worden van iets moois. De eerste stap op weg naar een langdurige traditie”.  Aan het enthousiasme van de mannen kan het niet liggen. Vol vuur vertellen ze de ene anekdote naar de andere. Ook hun dromen en verwachtingen komen aan de orde. Uit alles blijkt het hart voor de muziek en de inzet voor beginnende bands. En na vertoning van het toegangsbewijs mag je voor niks naar de afterparty in de Biebar na twaalven. Ik moet zeggen, wat een jubileum, ik zal er zeker bij zijn.