18 oktober 2011 - 29 januari 2012. Binnenkort in het museum de tentoonstelling Het Markiezenhof in fotografie, van kazerne tot museum en archief. Met deze bijzondere fototentoonstelling wil Het Markiezenhof de beeldcollectie en de beeldbank promoten.

 

 

Wie herinnert zich Het Markiezenhof nog als kazerne? Een wachthuisje bij de poort, marcherende militairen. Vanaf begin jaren '60 werd het gebouw grootschalig gerestaureerd. Steigers, vrachtwagens en werklieden bepaalden lange tijd het straatbeeld. Tegenwoordig wapperen de twee banieren van Het Markiezenhof Historisch Centrum aan weerszijden van de hoofdpoort. Het eeuwenoude stadspaleis is in de afgelopen zestig jaar veranderd van militaire kazerne tot een veelzijdig museum en archief.

 

Markiezenhof en fotografie

Net als Het Markiezenhof heeft ook de fotografie een ingrijpende ontwikkeling doorgemaakt. Van de eerste 19de-eeuwse portretfoto's met lange belichtingstijd tot digitale snapshots die direct met vrienden op internet gedeeld worden. Aan de hand van materiaal uit de eigen collectie zal de fotografie - van glasnegatief tot digitaal fotolijstje - in beeld worden gebracht. Natuurlijk zullen ook oude foto's van de kazerne en restauratie uitgebreid aan bod komen. Daarnaast is een aantal fotografen uit Bergen op Zoom en omstreken gevraagd een creatieve bijdrage te leveren.

 

Fotowedstrijd

Zelf ook deelnemen aan deze tentoonstelling? Maak een mooie foto van Het Markiezenhof en stuur deze, samen met adres en leeftijd, vóór 16 december 2011 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken. Alle inzendingen worden door een professionele jury beoordeeld in de categorieën jeugd (tot 16 jaar) en volwassenen (16 jaar en ouder). De winnende foto's worden mooi ingelijst en krijgen een plaatsje in de tentoonstelling. Na afloop krijgen de winnaars de lijst met hun eigen foto mee naar huis. Alle overige inzendingen zullen in een digitaal fotolijstje worden gepresenteerd.

 

Filmmiddag: Als twee druppels water

Kom op zaterdag 29 of zondag 30 oktober 2011 om 14.00 uur naar Het Markiezenhof voor de film Als twee druppels water. Regisseur Fons Rademakers maakte in 1963 voor deze film onder andere opnamen van Het Markiezenhof en het Beursplein. De film - met Lex Schoorel en Freddy Heineken in bijrol - speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sigarenverkoper Ducker stort zich na een ontmoeting met de Britse geheimagent Dorbeck in een wereld van verzet en sabotage, waarin werkelijkheid en fantasie door elkaar lopen. Herinnert u zich nog dat de film werd opgenomen of misschien had u zelfs een kleine figurantenrol? Laat uw verhaal vastleggen in onze Verhalismachine!

 

Het Markiezenhof Historisch Centrum

Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom, 0164 277077, www.markiezenhof.nl

Geopend dinsdag t/m zondag van 11.00 t/m 17.00 uur

Entree volwassenen € 7,50, kinderen 6 t/m 12 jaar € 4,00, museumjaarkaart en kinderen t/m 5 jaar gratis.