Al eerder was een oude muurschildering in oude glorie herboren. En er zijn nog zoveel plekken in onze oude stad waar dergelijke juweeltjes verloren dreigen te gaan. Verlies van cultureel erfgoed. Helaas is er geen geld om al deze pareltjes uit het verleden middels restauratie nieuw leven in te blazen.

 

Gelukkig zijn er instanties als de Rotary in Bergen op Zoom die daar een handje bijsteken. Zij wisten een fors deel van de financiering voor elkaar te krijgen, samen met andere fondsen als het Prins Bernhardfonds en de opbrengst van de Mattheüs Passion. De Mariahoek kent aan de zijkant prachtige reclame schilderingen van Simon de Wit. Deze zijn door Wendy Schoenaker Decorateurs weer prachtig in ere hersteld. Daarbij is gekozen om de verschillende voorstellingen die in de loop van de jaren over elkaar zijn aangebracht zoveel mogelijk in tact te laten zodat ook de geschiedenis van deze schilderingen zichtbaar blijft. Woensdag 12 oktober was de officiële presentatie van het eindresultaat. Een korte plechtigheid was belegd in Bistro Poncin aan de Steenbergse straat. De locatie was niet toevallig gekozen. Het was volgens wethouder Ad van der Weegen een geste terug aan de uitbaters Eddy en Emmy die zolaang overlast hadden gehad van die ‘steigers tegen de gevel’. Ook de voorzitter van de Rotary, mevrouw Anja Rijlaarsdam, deed haar woord waarbij ze de waarde van dit oude erfgoed nog eens benadrukte en het traject beschreef wat geleid heeft tot dit resultaat. Samen met wethouder van der Weegen onthulde ze tenslotte een foto van het gerestaureerde werk. Op naar de volgende restauratie.

Alle genodigden dromden buiten samen om de gerestaureerde gevel te bewonderen. Wethouder van der Weegen hoopt in stilte dat er andere partijen opstaan in navolging van de Rotary, zodat ook andere muurschilderingen voor het nageslacht bewaard blijven middels restauratie. Hij riep dan ook partijen op om de handschoen op te pakken.