Het diabetesteam van het Lievensberg ziekenhuis organiseert ter gelegenheid van de Wereld Diabetesdag een informatiemarkt. Op vrijdag 11 november staan in de centrale hal van het ziekenhuis van 10.00 tot 16.00 uur een twintigtal informatiestands opgesteld.

Bezoekers kunnen onder meer een gratis glucosetest laten doen om te bepalen hoeveel suiker zij in hun bloed hebben. Ook worden er diverse testen gedaan op het gebied van gewicht en bewegen.

De bezoeker kan kennismaken met verschillende bedrijven die actief zijn op het gebied van insuline, bloedglucosemeters en insulinepompen. Daarnaast geven verschillende zorgprofessionals voorlichting en antwoord op vragen. Aanwezig zijn diabetesverpleegkundigen, diëtisten, een podotherapeut en fysiotherapeuten. Een speciale stand is gereserveerd voor voorlichting aan kinderen met diabetes. Vertegenwoordigers van diverse patiëntenorganisaties, zoals Diabetesvereniging Vereniging Nederland, ETV-West Brabant, Visio Goes en Vraag- en Beweegwijzer Bergen op Zoom, maken deze informatiemarkt compleet.

Wereldwijd neemt diabetes epidemische vormen aan. Niet alleen onder volwassenen maar ook onder kinderen. Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte. In het bloed is te veel suiker (=glucose) aanwezig. Het lichaam kan de bloedspiegel niet meer in evenwicht houden. Jaarlijks wordt bij ruim zeventigduizend mensen de diagnose diabetes gesteld. In Nederland hebben één miljoen mensen deze aandoening. Naar schatting 3,2 miljoen mensen hebben een verhoogd of hoog risico om binnen vijf jaar diabetes te krijgen. De ziekte grijpt diep in het leven van mensen in en kan leiden tot ernstige complicaties.

 

De 14e november is enkele jaren geleden uitgeroepen tot Wereld Diabetesdag. Het doel van deze jaarlijkse dag is het vragen van aandacht en begrip voor diabetes. De dag is ook een eerbetoon aan Frederick Banting (geboren op 14 november 1891). Hij stond in 1922, samen met Charles Best, aan de basis van de ontdekking van insuline.