In het Markiezenhof vinden in 2012 twee tentoonstellingen plaats, deze staan in het teken van 800 jaar stad

 

800 jaar stad

(27 februari 2012 – 6 januari 2013)

In Het Markiezenhof  is een verassende tentoonstelling waarin acht eeuwen Bergen op Zoom in beeld worden gebracht. In de tuinzalen van het stadspaleis wordt het eeuwfeest uitgebreid gevierd.  
Enkele personages brengen de bezoeker terug in de tijd en laten zien waar hun roots liggen.
Ook wordt er aandacht besteed aan de stad van vandaag met een belangrijke bijdrage van migrantenorganisaties. Audiovisuele presentaties en een interactieve touchtafel brengen heden en verleden tot leven.  Naast de eigen collectie worden er vele beelden van bezoekers en scholieren in de expositie gepresenteerd.  

 

CarTOENs, vijftig momenten uit de geschiedenis van Bergen op Zoom

(13 maart 2012 – 24 februari 2013)

800 jaar stad wordt uitgebeeld in cartoons. Enkele politieke tekenaars van Stichting Pers & Prent hebben een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Bergen op Zoom op een ludieke manier vastgelegd op papier. Deze canon van Bergen op Zoom is gebaseerd op de nationale canon die sinds 2010 is opgenomen in het onderwijs. De cartoons geven een overzicht van belangrijke personen, situaties en verschijnselen. De tekeningen beschrijven hoe Bergen op Zoom zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld.

De tentoonstelling laat 50 tekeningen zien die gekoppeld zijn aan 10 tijdvakken. Naast de cartoons worden er een aantal tekeningen van leerlingen gepresenteerd.