In een ouderwets volle Stoelemat wordt Òòg’eid Prins Wannes III binnengedragen.

(tekst: Tineke van Loon / Fotografie: Dick Vermaas)

Het publiek verwelkomt hem met ‘Me zijn zo blij da gij d’r zijt’. In zijn openingspraatje zegt voorzitter Bas van Oevelen dat de Sluiting, de Plechtege Sluiting, het uitroepteken van de Vastenavend is. 

De Meskes van de Toekomst bijten het spits af, zij werpen een blik op de toekomst met ‘Ei mak ’s wa plek vor ons’ en de Nar wil de energie laten bulderen. Onder een zee van licht (aanstekers, mobiele telefoons) wordt er wat ‘werremte n’aan elkaar gegeven’ met als motto ‘geniet, niet morgen maar vandaag’. Het is tenslotte een kwestie van geluk hier geboren te zijn of hier te wonen. 

Niels Schuurbiers vindt dat later nog maar even moet wachten op hem en dan is het tijd voor de uitreiking van de 11 Stééngoeie Dweile, waarbij het Boerinneprotest natuurlijk niet ontbreekt met het manifest ‘Beste Boeren: open de poorten van uw vesting!’ Het doel: De Stichting Vastenavend te laten bestaan uit mensen. ‘Het woord Krabben heeft betrekking op zowel mannen als vrouwen’, betogen zij, ‘de benaming van onze stadsbewoners is dus al van oudsher genderneutraal.’ 

De Gròòtste Boer bezingt het Krabbegat als ‘het hart van ons ammaal’ waarna de ICB-jubilarissen in het zonnetje worden gezet. De Medamme zijn er met hun bijdrage aan het Dweilbandfestival ‘Ik zie een ster’. Zij vinden dat vrouwen met niemand te vergelijken zijn en vieren het verschil. De Dweilploeg, dit keer in de gedaante van Ba-rokkenjagers, vindt dat onze kracht in het verleden ligt en verwijzen daarmee terug naar Jan mette Lippe, hun vader. Josefien Cloïn is er met haar bijdrage aan Tusse de Schuifdeure ‘Kom niet aan de Vastenavend, want dan kom d’aan mij’. Steketee beraadt zich of hij zal solliciteren naar de functie van burgemeester van Berrege, maar besluit het toch maar niet te doen.

In zijn eindpraatje geeft Prins Wannes III een korte samenvatting van alle gebeurtenissen tijdens de afgelopen Vastenavend. Als dan ook de sleutel van de stad is teruggegeven, kan aan de laatste dweiluurtjes begonnen worden.