Repetities voor ‘53’, het nieuwe openluchtspektakel van De Vierschaar gaan maandag beginnen.

Ter voorbereiding kreeg de complete cast van ruim zestig acteurs met tekstrollen (minus de kindercast) zaterdagochtend in het Cultuurgebouw van scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom het script voor het eerst onder ogen. In het bijzijn van scenarioschrijver Wolter Muller spraken de spelers hun eigen teksten uit. Zittend aan tafels,  de pagina’s om de drie minuten synchroon omslaand. Precies zoals regisseur Diemer van Wijk het hen had gevraagd; alsof met de intonatie en een volume, passend bij hun rollen in de diverse situaties. Alsof ze al op De Waterschans optraden, waar het in september allemaal moet gebeuren. Een droogoefening zonder toneelkostuums. 

(Wolter Muller)

Er is bij ‘53’ bewust gekozen voor twee casts, meldt Toine Timmers, voorzitter Artistiek van De Vierschaar. “Bij een onverhoopte uitval van een of meer belangrijke spelers uit de ene cast, kunnen we terugvallen op acteurs uit de andere, zodat de voorstellingen naadloos kunnen doorgaan”. In totaal wordt ‘58’ tussen vrijdag 8 en zaterdag 23 september tien maal opgevoerd. Goed voor zo’n 1100 bezoekers per keer.

In meerdere opzichten heeft De Vierschaar volgens hem geleerd van de opvoeringen van Les Misérables vorig jaar september op het Ravelijn. “We hebben nu drie tribunes, die wèl overdekt zijn. Vanwege de hevige regen hebben we toen éen keer de voorstelling tijdelijk stilgelegd en een andere keer zelfs helemaal moeten afblazen, omdat het water op het speelveld bij onze spelers tot aan de enkels stond.” De problemen op de ondergrond zijn daags erna door medewerkers van De Vierschaar opgelost met stro en houten vloerdelen. Ook ‘53’ is een schouwspel in de open lucht. “Een mega-productie, volgens Timmers zelfs de grootste ooit in het bestaan van De Vierschaar. Voor de pauze leert het publiek de verschillende personages uit het stuk kennen. Daarna komen de verhalen aan bod over wat hen tijdens en na de Watersnoodramp in 1953 is overkomen. “Overigens zonder dat we er een waterballet van maken, zoals sommigen wel denken. Dankzij het decor, de projecties en de special effects wordt het echt indrukwekkend. Die impact zou het stuk in een zaal of tent nooit hebben.” 

Sponsoren voor ‘53’ blijven overigens welkom. De bouwmaterialen voor bijvoorbeeld de decors zijn bijvoorbeeld flink zijn gestegen. Ook komt De Vierschaar nog mannen van dertigplus te kort voor rollen zonder of met weinig tekst in de ensembles. Net als kleding uit de jaren vijftig.  “De Stichting Historische Kostuums helpt ons nu ook weer, maar we kunnen nog wel kleding voor jong en oud uit het midden van de vorige eeuw of van een daarop lijkende mode”. Voor meer info over ‘58’ en tickets: vierschaar.nl.  

(de cast van de Vierschaar tijdens het "snuffelen" aan het script van '53)