De geboorte van de toekomst, op gebied van Vastenavend meziek dan!

Zo maar wat later op een donderdagmiddag en ik loop ‘t Hoefke binnen. “Je moet eens langs komen”, had Cel gezegd. “De jongste muzikale aanwinst van Bergen speelt hier. En je gaat er nog heel wat van horen. De toekomstige Prins speelt er zelfs bij!”.

Dit was natuurlijk teveel uitdaging en dus toog ik naar vernoemde locatie. Binnen gekomen zie ik een groepje volwassenen lekker gezellig keuvelen aan de bar. Geen enkel klein kind is te zien, laat staan een muzikant. Schijn bedriegt, want m’n maat neemt me al snel mee naar het achterzaaltje van ‘t Hoefke en daar wordt me alles duidelijk. Een stel kleine hummeltjes staan daar te spelen alsof hun leven er van af hangt, met instrumenten die eigenlijk te groot zijn voor de kleine armpjes en handjes. Er staat een groot schoolbord bij met één of ander lied, en ieder hebben ze muziekstandaards voor hun eigenwijze neusjes staan. En het klinkt! Geen brakke nootjes die misvormd uit menig toeter komen, geen onritmisch geklop op wat een grote trom moet zijn. Niets van dat alles. Nee, hier staat een levensechte band te repeteren. Moeders Mooiste, zo heet de nieuwste aanwinst van Bergen op Zoom. Het zijn 11 kinderen, in de leeftijdscategorie van 7 tot en met 11 jaar, die allen elkaars vrienden zijn en waarvan de meesten ook bij elkaar op de muziekschool ziten. Ze hebben een heel simpel motto: ‘het maken van ‘n gèf stukske meziek met een fristi en chips’. Eigenlijk is het deze knapen, en één meisje wel met de paplepel ingegoten. Dat clubje mensen aan de bar zijn namelijk de ouders. Zelf ook allemaal stuk voor stuk actief in dweilbandjes als Allef om Allef, Da’s ok Wa, d’Oopeloze en Wa mak ‘t Uit, is het natuurlijk niet vreemd waar de interesse van de kinderen vandaan komt. Die vaders en moeders kwamen elkaar regelmatig her en der tegen, en de kinderen ook. Die kids moeten iets gedacht hebben in de trend van “En nu willen wij wel eens een ECHTE dweilband oprichten’, en dat is er dus inderdaad van gekomen. Ze hebben slechts 7 rippetiessies achter de rug, maar nu al kun je het talent horen, en ze doen beslist niet onder voor de gemiddelde Bergse dweilband. Vanaf de zondag na het neuzenbal kun je elke zondagmiddag ‘Moeders Mooiste’ tegen het lijf lopen, want dan zijn ze namelijk op het Bergse pad. De ouders zul je ook wel weer tegen komen, die hebben namelijk niets anders te doen dan lijdzaam toezien hoe hun kroost eindelijk eens echte muzikale furore maakt. Ach, dan is er tenminste één in het gezin die naam maakt als muzikant moet je maar denken. Als je de mannekes en ‘t vrouwke van Moeders Mooiste eens tegen komt; geef ze een fristi en een zakje chips, en ze spelen een uur voor je!

Met stelligheid hoor ik één van de ouders zeggen; “De toekomstige Prins speelt in dit bandje”. En dat zou best eens kunnen, het is niet de eerste keer dat de Prins gekozen is vanwege zijn langdurige aanwezigheid in het Vastenavend leventje, zoals een dweilband achtergrond. Dus wie zou ‘t zijn