Traditiegetrouw is 27 oktober het moment om de bevrijding van Bergen op Zoom te herdenken.

Op deze vrijdag werd al bij het Thaliaplein een moment stilgestaan bij het oorlogsmonument, zie https://www.bozinbeeld.nl/7343-27-oktober-betekent-herdenken

Op zondag 29 oktober verzamelde men zich op de Canadese oorlosgbegraafplaats aan de Ruytershoveweg te Bergen op Zoom. De dreiging van regen hield de mensen niet tegen, maar gelukkig bleef het droog.

De burgemeesters van Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom, alsmede de ambassadeur van Canada, legden een krans bij het oorlogsmonument.

"Their name liveth for evermore" staat er op het oorlogsmonument. En inderdaad is dit het moment om de gevallen soldaten te herdenken, die ons de bevrijding van de Duitse bezetter hebben gebracht.

De Bergse burgemeester Mulder deelde in haar overpeinzingen hoe ze met haar man door het mooie rustige landschap in de nabije omgeving trok, en zich realiseerde hoe zich hier tijdens de oorlog een ware hel toonde. Ze haalde het verhaal aan van een jonge soldaat die op het einde van de oorlog in Bergen op Zoom getroffen werd door "vriendelijk" vuur. Wat een manier om te zeggen dat je door eigen troepen beschoten was. Hij had zich als 15-jarig jochie opgegeven voor het leger, had dus gelogen over zijn leeftijd, en vond zijn einde in een vreemd land in een vreemde stad om vreemde mensen te helpen bevrijden van een bezetter.

Direct werd de link gelegd met de oorlogsgruwelen van de "moderne" oorlogen zoals in de Gaza strook en de Oekraïne. Hoe men dus wekelijk niets heeft geleerd van de Tweede Wereld Oorlog.

Het was een serene herdenking, een moment om stil te staan bij al die graven die een "thuis" bieden aan hen die ver van huis gevallen zijn om onze vrijheid terug te geven, inderdaad "Their name liveth for evermore"!!