Kunstenares Nouglise werkte samen met bewoners aan dit project

 

Bergse Buren Onthullen Kunstwerk

 

Op de hoek van de Hoornbeekstraat 30 te Bergen op Zoom werd vandaag om elf uur een kunstwerk onthult. Een idee tussen de Bergse buren van de nieuwbouw wijk ’t Fort/Zeekant Nouglise, IWAZ samen met Stadlander. Onder het genot van een bakje koffie en een koek werd de officiële onthulling verricht. Een voorwoord van Robert Huisman en gebied consulent Jeffrey Verweij over hoe het idee was ontstaan, werd kunstenares Nouglise in het zonlicht gezet. Ook buren heb je altijd nodig als goede vriend, zoals het spreekwoord luid, waren woorden van Jeffrey en Robert. 

Dan werden de bewoners Aat en Lian van Dijk van de woning gevraagd om samen met Nouglise voor het echte officiële. Het zeil mocht eraf door middel van een ruk aan het touw. De krachten van Aat waren dan ook ongekend, dat het touw op de grond lag en het zeil nog voor het kunstwerk hing. Maar een goede buur is beter dan een verre vriend en had een ladder te leen. Het touw kon opnieuw vast gemaakt worden, om dan toch het kunstwerk vrij te kunnen laten zien aan alle aanwezigen. Het is een prachtig kunstwerk geworden dat men zeker niet kan missen als men door de straat rijdt. 

Om tot inspiratie te komen was kunstenares Nouglise met de buurtbewoners rond de tafel gaan zitten. Ze hadden wat oude ansichtkaarten van vergane glorie de Zeekant in handen, dat de brainstorm aan wakkerde. Daar hier en daar wat zand er over gegooid te hebben, is er een heel mooi kunstwerk aan de gevel van nummer 30 komen te hangen. Het is een leuke tijd geweest dat ze samen in het schilder kunstwerk gestoken hebben vertelde Nouglise, Ongeveer een 50 buurtbewoners hebben hier aan mee geholpen. Dat zo alles bij elkaar toch wel een 50 á 60 uurtjes in diverse middagen. Als men het werk ziet spreekt het voorzich, Zon, Lucht, Water, Zand en een Fort. Het is Nouglise haar echte aller eerste project waar ze zeker heel trots op mag zijn. 

Foto's en tekst Bastin van Elzakkers