BC Variant in tropische sferen Door Quirine van Mourik

Bergen op Zoom – Jacan Brouwer, voorheen lid van BC De Lééglópers. Is dit jaar voor het eerst ontwerper bij zijn nieuwe thuisbasis Bouwclub Variant. Na prijzenoogstende ontwerpen van topontwerpers als Riny Hagenaars, Rick Lelieveld, Wouter de Moor, Eric Elich, Joost Eyckman en Jan van Eekeren, heeft hij grote schoenen te vullen. Of zijn ontwerp dit jaar zal winnen? ‘Zo arrogant willen we nog niet zijn, winnen is niet zeker, maar we doen ons stinkende best. We hebben een super enthousiaste ploeg waarbij de jonge jongens goed mixen met de ouderen. Wat ons kanshebber maakt? We hebben een groots ontwerp voor een kolossale wagen met veel details die goed zijn uitgewerkt.’ Aldus Jacan. En wat is het thema van de wagen? ‘Dat houden we nog geheim, dat kan iedereen straks in de Vastenavendkrant lezen. Daar zijn we nog een beetje ouderwets in.’ Jacan wil wel vertellen over hoe de wagen er uit ziet. Het gaat er over hoe het zou zijn als Bergen aan zee zou liggen. In de Caraïben om precies te zijn. Er worden bekende bergenaren in een Pirates of the Caribean-sfeer weggezet. De Prins als baywatchfiguur in ’t Strandhuys, waar een octopus iedereen bedient. Een zeeschildpad met een zeemeermin op zijn rug, die een krab in haar handen heeft. Wana die steeldrums bespeelt met ananassen en een tot piraat omgebouwd lid van de Blauwe Schuit die het thema van Pirates of the Caribean speelt op zijn accordeon. Langs de basis is nog een hoop opspattend zeewater, vissen, krabben en ander zeegespuis te zien. Al met al is het uiteindelijk niet heel erg moeilijk om het thema te raden. Wel een erg zomers thema in de koudste maand van het jaar. ‘Als wij voorbij komen, gaat het allemaal smelten!’ lacht Jacan.

45 jaar geleden besloot een groepje jongeren uit de jeugdsoos van de parochie van De Maagd om eens mee te doen met de Bergse Vastenavendoptocht. Deze jongens en meisjes waren de grondleggers voor wat nu één van de grotere bouwclubs is in Bergen op Zoom: Bouwclub Variant. De eerste jaren werd meegedaan als loopgroep, daarna is er de overstap naar wagenbouw gedaan. En niet zomaar wagens, dit waren natuurlijk meteen polyester bolides in de A-klasse. Tegenwoordig zijn zij zelfs de club met de meeste A-wagens. Bijzonder is, dat de bouwclub vanaf het begin af aan altijd zowel jongens als meisjes heeft toegelaten. In de eerste 15 jaar werd er heel wat verhuisd en afgesjouwd met de creaties. Op plekken in de Potterstraat, Fabriekstraat, Oude Stadsschuur, Lindebaan, de Nieuwe Stadsschuur en sinds 1991 op het Conterscherp aan de Calandweg. Hoewel de Bouwclub officieel vorig jaar haar jubileum van 4x11 jaar al heeft gevierd, beleeft Variant in 2012 haar 4x11 optochtjubileum. ‘Er was een keer een grote storm tijdens de optocht, dus was het te gevaarlijk voor onze wagen om te rijden.’ Legt een lid van de bouwclub uit. Een kniesoor die daar op let. Met veel variatie in bouwers, bouwkot en bouwsels heeft Variant de afgelopen 45 jaar het jeugdige karakter van Variant van vroeger nog niet verloren. De vele enthousiaste, jonge bouwers samen met de ervarenheid van de oude rotten als Jan Vriens, John van Broekhoven en ontwerper Riny Hagenaars maken ieder ontwerp weer tot een fantastisch gerijke en iedere bouwavond weer tot een avond vol leutig Variété bij Variant. (bron: www.bcvariant.nl) De leden van BC Variant zit, leveren echt vakwerk af. Niet voor niets eindigen de wagens vaak bij de laatste drie, waarbij meer dan eens de eerste prijs werd binnengehaald.

BC Variant heeft jou m/v nodig! In de weken voor Vastenavend wegen de laatste loodjes het zwaarst. Daarom kan Bouwclub Variant nog enthousiaste mensen gebruiken om de wagen rijklaar te maken. Iedereen van jong tot oud is welkom. ‘Ook als je niks kan ben je welkom, Er is altijd iets dat bij je past. Alleen iets vasthouden is al waardevol. Zo ben ik hier zelf ook begonnen met een paar vrienden. We waren toen 16 en 17 en we zijn hier acht jaar later nog allemaal.’ Aldus Robbert Willegers. ‘We zien graag jong bloed in de club en we zitten te springen om mensen die kennis hebben van technische constructie.’ Wellicht zijn er leerlingen van bijvoorbeeld het ROC, die constructiebouw of metaalindustrie doen, die hier bij Bouwclub Variant ervaring in op willen doen. Ook mensen die al in deze sector werken worden van harte uitgenodigd om binnenkort kennis te komen maken. Interesse? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..