Nieuws uit Sanegat / Wjeeldrecht. Een bouwclub van buiten het Krabbegat.

Of ze ook in aanmerking kwamen voor een stukje in de krant was hun bescheiden vraag. Maar natuurlijk is dan het antwoord. Want al eerder is gebleken dat er ook buiten het Krabbegat stevig gebouwd wordt. Laten we dus deze Huijbergse / Hoogerheidse bouwclub eens onder de loep nemen. Het begin van deze bouwclub is een voorspelbare. Het is anno 1973 en een drietal vrienden zitten samen al weer eens in de kroeg. Onder het genot van een heerlijk vers getapt gerstenatje denkt men aan het beteren van het leven. Hoe kun je wat minder in de kroeg zitten en toch samen op een positieve manier de tijd doorbrengen? Al snel werd het duidelijk, het moest een bouwclub voor de carnaval worden. In de stal van de familie Snoeijers te Huijbergen begon het dus allemaal. Fons was één van de eerste oprichters. Omdat Huijbergen in de carnavalstijd omgedoopt wordt in Sanegat, en de inwoners ‘Bokken & Geiten’ worden genoemd, is de naam van de club al snel duidelijk: B.C. De Bokkerijders. De eerste optocht was niet erg succesvol. Ze werden namelijk met hun creatie, een versierde kinderwagen, gediskwalificeerd. De reden is onduidelijk, maar het effect van deze jury beslissing was wel heel erg duidelijk te merken. Ze wilden revanche en zouden die krijgen ook. Geen enkele manier om te leren werd uitgesloten. “Zo hebben we nog de heer Becht, de Eerste Prins van het Krabbegat, als adviseur over de vloer gehad om ons wegwijs te maken in het bouwen van grote wagens”.  Aldus Patrick Huijgens. En groter werden de wagens inderdaad. In eerste instantie uit papier gebouwd, maar al snel werd polyester als het juiste materiaal ontdekt. De club groeide snel, in aantal en in creaties. Het meest succesvolle jaar was in 1994, toen ze wegens 22 jarig bestaan mochten meedoen in het Krabbegat en met de 1e prijs (C-Categorie) terug kwamen. “Dat was echt om kippenvel van te krijgen. Nog steeds!” aldus een erg enthousiaste Patrick. Hij is duidelijk trots op de club en dat mag ook wel. Als je eens op hun website (www.bcdebokkerijders.nl) rondstruint dan valt onmiddellijk op dat ze bijna overal de eerste prijzen wegkapen. Dat doen ze in Huijbergen, Woensdrecht maar ook in Ossendrecht. En zelfs toen ze die ene keer in Bergen op Zoom meededen, haalden ze ook direct de eerste prijs in hun categorie. Als ik Patrick vraag naar hun motivatie, komt er een bijzonder antwoord: “Het mooiste van de vastenavend is als de wagen op vrijdag “Af” is... (Voor zover dat überhaupt bestaat). Met grote voldoening komen dan de grootste verhalen boven tafel. Het moet een volgend jaar altijd groter en beter”. Momenteel met thuishaven Hoogerheide: BC De Bokkerijders!

In eerste instantie kun je wel zeggen “ik ga bouwen”, maar dan blijkt dat je nog veel moet leren. De Leutige Krabben leerden hen hoe ze met polyester konden bouwen. De Eerste Bergse Prins kwam hun de geheimen onthullen omtrent het bouwen van grote wagens. Resultaten zijn er!

Iets meer over de wagen: Elvis, die met een motor over de Las Vegas Strip rijdt en daar casino’s zoals de Bellagio, Luxor, Paris, New York-New York, Flamino en nog vele anderen tegenkomt. Deze worden afgewisseld door belangrijke kenmerken, zoals geld, gokken, Showgirls, lichtjes, kaarten, Bling-Bling en de omringende woestijn. Patrick weet het wel: “We proberen elk jaar vernieuwend te zijn en dit jaar is ons dat (vinden we zelf) gelukt, door het Vrijheidsbeeld aan te kleden met een gewaad, dat exacte vouwen van kleding heeft. Aan elke bezoeker / bezoekende bouwclub hebben we tot nu toe exact moeten uitleggen hoe we dit voor elkaar hebben gekregen”. Dit belooft weer heel wat dus. “Veel meer dan andere jaren hebben we grote sprongen gemaakt in vorm, beweging en opbouw. We hebben dit jaar het volledige bouwschema aangepast aan de boetseerder (Tjeu), welke dan ook volledige vrijheid heeft gekregen... en met succes! We liggen piekfijn op schema. Nog wat schilderen/spuiten en een trekkerombouw afmaken en we zijn klaar voor de “strijd”.  Zonde dat ze dit jaar niet in Bergen op Zoom mee doen. Hun agenda ziet er als volgt uit: - za 04 feb. Opbouwen wagen (Aanvang 10:30) - Vr 17 feb. Wagentjes kijken op de remise (Aanvang 20:30) - Za 18 feb. Bokkerijdersbal in cafe de Boulevard, te Hoogerheide. (Aanvang 20:30)

- Zo 19 feb. Optocht Huijbergen - Ma 20 feb. optocht Hoogerheide/Woensdrecht - Di 21 feb. Optocht Ossendrecht. Wil je graag mee bouwen aan deze of een volgende wagen? Of zou je het wel eens willen proberen? Bel Patrick Huijgens: 0164-620977 / 06-20714811. Of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Jong en oud, technisch of juist niet. Iedereen is welkom!