Het oeuvre van Jan Wessendorp

 

Tentoonstelling LICHTENDE GRENZEN

Het oeuvre van Jan Wessendorp

 

Een prachtige overzichtstentoonstelling met werken van de veelzijdige Bergse kunstenaar is te zien in het Markiezenhof, Gallery Lukisan en Galerie Arsis.

Een groot deel van de bijzondere collectie van beeldend kunstenaar en dichter Jan Wessendorp (1940) is geschonken aan de gemeente Bergen op Zoom. Een aantal kleurrijke portretten en abstracte werken zijn vanaf 16 maart o.a. te bewonderen in de Tuinzalen van het Markiezenhof.

Jan Wessendorp werd in 1940 geboren in Soerabaja, Nederlands-Indië. Terwijl zijn vader kort daarna gevangen wordt genomen, komen Jan en zijn moeder tot de bevrijding in een interneringskamp van de Japanners terecht. Die indrukken zullen hem zijn hele latere leven achtervolgen en vormen een belangrijke drijfveer voor zijn ongebreidelde schilderen. 

Het grootste deel van zijn oeuvre is een verwerking van deze ervaring en een zoektocht naar zichzelf. Een publicatie van zijn hand Kruimels langs de weg – Hans en Grietje / Beeldverslag van een innerlijke zoektocht verwijst hier nadrukkelijk naar. Zelf zegt hij hierover: “Ik probeer niet in mijn werk mijn verdriet of mijn angst gestalte te geven. Dan zou mijn werk te egotripperig en te particulier zijn. Ik probeer juist de strijd om mens te zijn te laten zien. In mijn werk wordt zichtbaar, dat die strijd vol passie en geluk kan zijn.” 

Nu zijn gezondheid werken niet meer toestaat wordt in drie overzichtstentoonstellingen een eerbetoon gebracht aan een kunstenaar die zijn hele leven werkend in zijn atelier heeft doorgebracht maar ook actief is geweest in het culturele leven van Bergen op Zoom. Behalve kunstschilder, ontwerper en beeldend kunstenaar van driedimensionale werken, heeft Jan Wessendorp ook gedichten geschreven en talloze teksten over de bron, de drijfveren en de achterliggende gedachten van zijn kunstwerken.

Zijn verdiensten als all-round kunstenaar en initiator van talloze culturele activiteiten kunnen nauwelijks worden overschat. Hij was docent en inspirator voor veel kunstenaars. In 1990 kreeg hij de Sakko-prijs voor Kunsten en Letteren toegekend en in 2002 wordt hij Ridder in de orde van Oranje Nassau. Werk van zijn hand bevindt zich in talloze particuliere en openbare collecties.

Op drie locaties in Bergen op Zoom worden werken uit het omvangrijke oeuvre van Jan Wessendorp getoond: in Museum het Markiezenhof en Gallery Lukisan van 16 maart tot en met 30 juni 2024 en in Galerie Arsis van 1 tot en met 30 juni 2024.

Boek

Op 1 juni verschijnt de publicatie ‘Lichtende grenzen / Kunstenaar Jan Wessendorp door vriendenogen. 

In 49 bijdragen wordt zijn werkende en persoonlijke leven belicht. Het is een gevarieerde bundel geworden bestaande uit beschouwende en historische teksten, persoonlijke herinneringen, gedichten, kunstwerken en ontwerpen voor muziekstukken geïnspireerd op zijn werken. Het boek biedt een schat aan informatie over het culturele leven in Bergen op Zoom vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw.

Naar aanleiding van de expositie vinden evenementen plaats. Voor meer informatie raadpleeg de volgende websites: www.markiezenhof.nl ; www.lukisan.art en www.arsis-boz.nl Voor zijn totale werk zie: www.janwessendorp.art