Nederland heeft gekozen.

Populistische partijen is de macht gegeven en worden nu geconfronteerd met de werkelijkheid als het gaat om het besturen van het land. Daarbij komt het financiële huishoudboekje wel erg nadrukkelijk op het netvlies te staan. Er moet immers ergens geld vandaan “getoverd” worden. En toveren is hier de juiste uitdrukking want er is een magisch woord gevonden: “BTW”.

Het verhogen van de BTW levert de staatskas de nodige miljoenen op. Vraag is dan waar we die BTW verhoging gaan toepassen? Brandstof dan maar, nee dat kan niet, die koe hebben we voorheen al herhaaldelijk gemolken. De supermarkten misschien? Nee, dat kan ook niet, want daar rijzen de prijzen ook al letterlijk de pan uit. Weet je wat, laten we mensen hun pleziertjes afnemen door deelname aan sport duurder te maken, het aanschaffen van een boek fiks duurder te maken en deelname aan alles wat maar met cultuur te maken heeft ook zwaarder te belasten. En dan hebben we het nog niet eens over een bezoekje aan de horeca, waar een simpel “bakske” thee op een terrasje ook al zo’n drie-en-een-halve euro kost.

Toch wel vreemd dat de overheid van een land waar obesitas gerelateerde ziektes hoogtij vieren nu ineens de toegang tot meer bewegen (sport) fiks duurder maakt?

Een land is zo mooi en rijk als de cultuur die het al eeuwen in zich herbergt. Het zorgt voor diversiteit, openheid en tolerantie, schoonheid en draagt het DNA van haar geschiedenis in zich. Het biedt eigen inwoners een ontsnapping uit de dagelijkse sleur en trekt toeristen aan, iets dat ook weer goed is voor het geldlaadje. Daarnaast zijn er duizenden mensen die hier hun steentje aan bijdragen, die hier hun passie volgen en tijd, geld en energie aan besteden. Denk aan al die kunstenaars, verenigingen en meer. Daarbij laten cultuur en kunst zien waar ons land voor staat, waar het al die jaren rijk in is geweest, waarom het juist Nederland is in een wereld die bol staat van de diversiteit omdat juist elk volk zijn eigen geschiedenis en waarden heeft, omdat ze in de loop der eeuwen een eigen levenswijze hebben ontwikkeld. Neem dat alles weg en er resteert een land van eenheidsworst, waar mensen zich gedragen als lam vee dat alleen gericht is op werken, voor nageslacht zorgen en doelloos door het leven dobberen. Oh ja, ik vergeet wat: om voor aanvulling van de staatskas te zorgen.

We leven in een wereld waar onze jeugd steeds meer moeite heeft met lezen, met het gebruik van onze taal. Taal die we nodig hebben om kennis tot ons te nemen, maar ook om te communiceren, ja zelfs om ons te kunnen ontspannen. Wat ontstaat, is een wereld waarin we zelf niet meer nadenken, een wereld waarin we slechts “na-roeptoeteren” wat de persoon met de grootste mond in oneliners ons verteld heeft. Het resultaat is escalatie en conflicten omdat we niet meer luisteren en niet meer in discussie gaan maar in confrontatie.

Nee, het verhogen van de BTW van boeken zal dit alles slechts versterken. Er zullen minder boeken verkocht worden door duurdere prijzen, de boekhandels zullen nauwelijks genegen zijn om boeken in te kopen en beschikbaar te hebben en uitgeverijen zullen het bijltje er bij neergooien omdat het niet meer loont en na elke transactie de overheid haar belastingdienst op pad stuurt.

De schrijvers zal dit alles ook als zwaar gelag vallen. Schrijven doe je uit passie, de dwang om je verhalen aan de wereld te tonen en met taal bezig te zijn. De gemiddelde schrijver worstelt al met de opgave om zijn of haar boek uitgegeven te krijgen, om hun pennenvrucht bij het lezerspubliek te krijgen. Zie maar eens een uitgever te vinden die met jou in zee gaat. Daarbij vragen de meeste uitgevers een financiële bijdrage in de vorm van een meerjarig contract waarbij een maandelijkse betaling verschuldigd is, of ze vragen een (ruim) eenmalig bedrag. Je royalty’s, ofwel uitbetaald bedrag per verkocht boek, is ook maar een uiterst gering percentage, dus rijk wordt je er beslist niet van, of je moet een Joanne Rowling heten. Oh ja, als je een uniek ISBN nummer wilt, is aansluiting bij Centraal Boekhuis ook noodzakelijk. Hier kunnen alle boekhandels en webshops terecht om jouw boek te bestellen. Prachtig geregeld natuurlijk. Behalve dat dit ontzettend duur is, haast belachelijk duur, waardoor uitgevers voor een onwaarschijnlijk duur kostenplaatje gesteld worden. Ook dat maakt het voor, zeker de nieuwe, schrijver haast onmogelijk om in een uitgeversnest te belanden. En dan hebben we de boekenwinkels, die zo’n 40 procent van de boekenprijs confisqueren. Dus de gemiddelde boekenprijs is al erg hoog en daar worden met die BTW verhoging nog eens wat extra goudstaafjes bovenop gelegd.

Een volk dat niet meer leest, kan geen informatie van elders meer tot zich nemen. Het kan geen nieuwe vaardigheden leren, denk aan nieuwe technologieën en werkomstandigheden. Mensen kunnen zich geen (wereld)beeld meer vormen en zijn afhankelijk van wat de overheden hen toeroepen, zijn steeds minder in staat een eigen mening te vormen. Het wordt steeds meer welles en nietes tussen jezelf “en die ander”. 

Muziek, optredens en concerten; het brengt ons zoveel vreugde en ontspanning. Er is een hele industrie omheen die dit mogelijk maakt, allemaal mensen die hun hart en passie volgen. Muzikanten, "toadies"en andere vrijwilligers. technici in geluid, licht en stagebegeleiding. Maar het gaat verder met de muziekwinkels, instrumenten reperateurs en noem maar op. Het betekent de mogelijkheid tot evenementen en inkomsten voor de horeca en een aankleding van allerlei happenings. Maar nee, laten we ook hier maar de BTW verhoging roet in het eten laten gooien, want ik garandeer je dat dit ook hier voor een forse aderlating gaat zorgen als je bij voorbeeld voor een concert flink veel geld meer moet neertassen voor een ticket.

Kortom, deze rücksichtsloze BTW verhoging tast de levensstandaard van heel ons land aan en houdt ons terug van groei en ontwikkeling. Ze is ondoordacht en louter gericht op het spekken van de staatskas, ongeacht de gevolgen voor het land en haar volk. Het is ook typisch gedrag van mensen die alleen aan de overheid als bestuurder en “hen” als volgzaam volkje denken. En wij als onnadenkend volk hebben hen in het zadel gehesen door klakkeloos te kiezen voor hen die het luidste riepen. Ja, zij die hun beloften al vergeten zijn nog voor ze in het pluche zaten. 

Als de Verenigde Staten of Rusland ons voorland zijn, dan hou ik mijn hart vast. Op papier lijkt de BTW verhoging misschien niet zo ingrijpend. Maar als je verder kijkt dan je neus lang is, dan besef je dat het niet slechts wat “speeltjes voor het volk” betreft, maar dat het de essentie van een land raakt, ONS land.

Sonn Franken