De gynaecologen van het Lievensberg ziekenhuis te Bergen op Zoom zetten sinds kort de daVinci operatierobot in voor ingrepen op microchirurgisch niveau.

De geavanceerde robot vertaalt de handbewegingen van de medisch specialist in kleine, trillingvrije handelingen. De operatierobot kan worden ingezet bij vrouwen voor baarmoederverwijderingen, verzakkingsproblemen, baarmoederslijmvlieskanker en bij overgewicht. In de toekomst zijn ook operaties bij vrouwen met eierstokkanker mogelijk. De daVinci Robot is een op afstand bestuurbaar instrument, waarmee zeer nauwkeurig kan worden gewerkt. De operatie is in feite een kijkoperatie (laparoscopie). Het apparaat neemt geen beslissingen en voert ook geen zelfstandige handelingen uit. Een camera met driedimensionale beeldvergroting (ongeveer 10 maal ten opzichte van het blote oog) toont de specialist alle details van het operatiegebied. Door de combinatie van scherp zicht, de kleine, trillingsvrije en zeer beweeglijke robotinstrumenten wordt de operatie nauwkeurig uitgevoerd. Belangrijke structuren als zenuwen en bloedvaten worden gespaard en het bloedverlies is veelal minimaal. In plaats van een grote snede worden voor de operatie slechts een paar gaatjes gemaakt. De littekens blijven daardoor klein. Ook zijn minder pijnstillers nodig. De patiënt herstelt over het algemeen sneller en kan eerder naar huis.

In het Lievensberg ziekenhuis wordt de operatierobot sinds een aantal maanden gebruikt voor operaties op het gebied van bariatrie, urologie en gynaecologie. Diverse medisch specialisten en OK-medewerkers zijn inmiddels intensief getraind in het werken met deze geavanceerde robot.