Richard de Weert toont zijn werk. Het is voor het eerst dat we deze Bergse kunstenaar naar buiten zien treden.

Als kind al was hij gefascineerd door striptekenaars zoals Hans G. Kresse, Edgar P. Jacobs, Hergé, Marcel Gottlib, Don Martin en Joost Swarte. Dat verleidde hem al snel tot zijn eigen eerste krabbeltjes op papier. Meer dan een grote hobby werd het vooraleerst niet. Maar de passie bleef sluimeren en nadat de waan van de dag niet langer een stoorzender vormde pakte hij een gerichte studie op. En nu dan zijn eerste expositie. Samen met een Belgische studiegenoot nog wel.

Richard de Weert is de naam en hij werd geboren in Bergen op Zoom op 28 juni 1955. Afkomstig uit een gezin met zes kinderen was het gewoon een kwestie van aan de slag gaan. Hobby’s bleven in die tijd nog tot hobby’s. Maar toen hij richting de vijftig draaide bleek het vuur voor het vak nog altijd volop te branden en dus studeerde achtereenvolgens twee jaar voor een middelbare graad bij Sint-Lucas in Kapellen (België) en vijf jaar op de MUDA opleiding (Multi disciplinair Atelier). In de avonduren deed hij daarnaast allerhande cursussen voor o.a. animatietechnieken, Photoshop, fotografie en webdesign. Het was daar op de MUDA opleiding dat hij in contact kwam met Linda Lambrechts, een kunstenares uit Ekeren. Haar relatiekring binnen de diverse kunstkringen bracht het idee om te exposeren in Tracé. Op de vraag wat hen hier in trekt zijn ze beiden duidelijk: “De overeenkomsten in ons werk zijn eigenlijk de thema’s die jaarlijks terugkeren. Deze thema’s zijn duidelijk in ieders eigen stijl weergegeven. Dit uitgangspunt  is voldoende en maakt het plezierig om er samen een wisselende en boeiende tentoonstelling van te maken. We kijken allebei naar kunst vanuit een eigen visie.

Richard vanuit een detaillistische blik en Linda meer expressief”.  Verder is Richard heel duidelijk. Hij beleeft enorm veel plezier in het zich uiten in de diverse kunstvormen, en vindt het aan de kijker om een eigen mening te vormen over wat ze mooi vinden. Graag venemen hij en Linda dan ook de feedback van de bezoekers aan de tentoonstelling. Die bezoekers kunnen zich melden aan Tracé vzw / Station van Ekeren / Veltwijcklaan 222, 2180 Ekeren. De tentoonstelling loopt van zaterdag 14 april tot en met zondag 29 april. Bezoek ook eens de website van beiden: www.ricxart.nl en www.lilaweb.be dan kun je alvast een beetje voorproeven. De tegenstelling tussen beide kunstenaars is groot, waar Linda vanuit een expressief oogpunt werkt, gaat Richard meer in op de details. Het geeft wel een heel gemengd beeld aan deze Nederlands / Belgische expositie. Dit alles heeft mij in ieder geval nieuwsgierig genoeg gemaakt, ik ga zeker een kijkje nemen. Misschien ook een ideetje voor U? Voor zowel Richard als wel Linda is deze tentoonstelling één groot avontuur. Ze zijn benieuwd naar de reacties van het publiek. “Als het publiek met respect edoch ook met een kritische blik naar ons werk kijkt zijn we tevreden. Graag horen wij de feedback. Het kan ons alleen maar helpen in ons leerproces”.

Om alvast een voorproefje voor te schotelen: