Vanaf de zomer 2011 startten Maarten Stalpers en Jeroen Borghouts een muzikale samenwerking.  Het resultaat hiervan is onlangs vastgelegd op de CD : Perle Noire - 100   years of Gypsy Waltzes. Het repertoire beslaat een periode van 100 jaar ontwikkeling van de Valse Musette. Deze zigeunermuziek, traditioneel uitgevoerd door de accordeon en/of gitaar, is door Maarten Stalpers uniek bewerkt voor klarinet en saxofoon. Op de Cd staan twee werken van de beroemde zigeunergitarist Django Reinhardt (door hem zelf nooit opgenomen), en eigen werk van het tweetal Stalpers/Borghouts. Twee wereldberoemde mussettes ,gezongen door Edit Piaff zijn ook speciaal voor deze CD geselecteerd.

Perle Noire is voor deze cd uitgebreid met gastmuzikanten

Toetsen: Erwin Leijs

Bas:       Hans van der Corput

Drums:   Joey Timmers.

Voor 1 nummer heeft Roosje Hendricks (zang) haar medewerking verleend.  De cd is opgenomen in First Take Music- studio te Etten-Leur door Arjan van Tricht.

Over Valse Mussette

Het ontstaan van deze Gypsy Waltzes is terug te voeren naar de begindagen van de Valse-Mussette. De Valse-mussette, een typisch genre in driekwartsmaat, ontstond rond 1880 in Parijs. Muzikanten uit de Auvergne brachten hun muziek mee naar Parijs, gespeeld op een soort doedelzak (Mussette) en draailier, zichzelf begeleidend met bellen aan hun benen. Deze muziek en dansstijl werd al gauw zeer populair in de vele danszalen in Parijs. (Bals-Mussettes) Deze relatief eenvoudige, maar snelle en sensuele dansstijl zorgde voor vertier en contact tussen alle lagen van de Parijse bevolking. Al gauw werd deze stijl geadopteerd door lokale muzikanten, waaronder immigranten en zigeuners. Rond 1900 werd de accordeon een algemeen gebruikt muziekinstrument, die al gauw de doedelzak en draailier verving. Meestal werd de accordeon aangevuld met banjo of gitaar.

De beroemde zigeuner-gitarist Django Reinhardt is geboren in 1910 op een woonwagenkamp in Belgie. Zijn familie, die o.a. werkten in een circus, trok door Frankrijk, Corsica en Noord-Afrika, en Django groeide tenslotte op in een woonwagenkamp bij Parijs. Samen met zijn broer leerde hij zonder muzieklessen gitaar, banjo en viool te spelen. Waaronder natuurlijk de populaire Mussette! Toen Django 14 jaar oud was, speelde hij al met bekende accordeonisten op de Bals-Mussettes. Uiteindelijk kennen we Django Reinhardt vooral van zijn Jazz-opnames met Stephane Grappelly en anderen. Hoewel Django Reinhardt zelf dus voor het Jazz-genre koos, heeft Valse-Mussette wel degelijk de tand des tijds overleefd. Het werd gemeengoed in de chansons van de Franstalige Sterren. Denk maar aan Edith Piaf of Jacques Brel. Ook in de hedendaagse Gypsy-jazz en accordeonmuziek wordt het genre nog steeds verder ontwikkeld. Voorbeeld hiervan (op de CD) is Waltz for Nicky, van de hedendaagse accordeon virtuoos Richard Galliano, wiens stijl zelfs “New Valse Mussette” word genoemd.  

Maarten Stalpers is een bekende naam in de wereld van klassieke en lichte muziek, en heeft een bloeiende lespraktijk. Jeroen Borghouts hoort bij de harde kern van Gypsy-Jazz gitaristen, en helpt mee de Django-stijl in stand te houden en verder te ontwikkelen.