Mistig, koud en grijs weekend in december 2022

Een lang weekendje vakantie in het Noorden en Oosten van het land. We hadden een huisje op het park Hunerworld State in het plaatsje Wateren. Voorspeld dat het een mistig en koud weekend ging worden met enkele graden onder nul. Gewapend met openhaard blokken op vrijdag avond gezellig bij de haard met een drankje en hapje onze planning makend voor het weekend.

Zaterdags op visite bij oud collega Bonne Renkema en zijn vriendin Truus in Drachten waar we na een bakje koffie met appeltaart een rondleiding kregen door een mooi stukje Friesland. Vlak bij het ouderlijk huis in Westerkwartier waar Bonne was opgegroeid staat een herdenkingsteen. Daar heeft zich een tragedie afgespeeld op 18 januari 1929. Een viervoudige politie moord door IJje Wijkstra uit Grootegast. Later in 1980 is dit waargebeurde verfilmd en heeft de titel gekregen “Het teken van het beest”.

Verder rijdend langs mooie dorpen kwamen we aan in het plaatsje Dongeradeel daar een monument vanaf 1958 staat op de dijk bij Moddergat. Daar staat in zijn Fries geschreven dat er in 1883 tijdens een zware storm 17 schepen zijn vergaan en 83 vissers om het leven zijn gekomen. Het uitzicht op de dijk richting de Wadden was minimaal door de mist in dat weekend.

’s Avonds zijn we naar Emmen gereden daar op het terrein van de oude dierentuin in het mooie centrum het China Lights Festival gehouden werd. Vandaag 5 maart 2023 is het de laatste dag dat het Festival geopend is. Prachtige vormen en kleuren met veel verlichting stonden door het hele park. Het was die avond heel koud met een graad of 4 onder nul, dat resulteerde in een lekkere warme chocomel en appeltaart om warm te worden in een gezellig etablissement in het centrum.

De zondagmiddag was het Dickens Festijn in Lemmer de locatie waar we heerlijk genoten hebben van de entourage. Je waande je echt daardoor in verhalen van Dickens door de toneel stukken en voordrachten die opgevoerd werden. ’s Avonds weer heerlijk bij de haard met een hapje en drankje, de koffers deels ingepakt om maandag weer af te zakken naar het zuid westen. Met een omweg richting Urk waar we nog wat rond hebben gekeken en gereden, om wat herkenning punten te kunnen zien uit de welbekende serie Urk. Voldaan van een mooi weekend kwamen wij in het vroeg van de avond terug thuis aan. Waar we nog na hebben genoten met een bak koffie en een heerlijk koek van de bakker uit Urk.

Foto's en tekst Bastin van Elzakkers