Dit weekend bootjes kijken? Misschien een oneerbiedige uitdrukking voor zo’n groot evenement. De mooiste zeilschepen uit alle delen van de wereld zijn hier te bewonderen.

Vanaf de Sail In op donderdag 19 augustus tot en met de Sail Out op maandag 23 augustus kunnen de honderdduizenden bezoekers behoorlijk aan hun trekken komen. Meer dan 600 varende deelnemers dit jaar zorgen voor een grote variatie aan schepen. Natuurlijk trekken de grote jongens als de Sedov en de Mir uit Rusland, of  de wondermooie Amerigo Vespucci uit Italië de grootste aandacht. Daarbij moeten we de replica’s van oude schepen niet vergeten waarvan er zeker zes aanwezig zullen zijn. Maar elke sail in binnen- en buitenland zou geen groots spektakel zijn zonder het varend erfgoed; oude zeil- en motorschepen die de kustwateren, rivieren en meren bevaren hebben. Er zijn tal van organisaties die tezamen heel veel actieve leden hebben, en een evenement als Sail Amsterdam laat dat zeker zien.

Vanaf afgelopen weekend al waren de eersten te verwachten bij de sluis van IJmuiden. Zelfs meer dan andere jaren vanwege de harde wind. Op donderdag 19 augustus zullen deze door de sluizen trekken en in een grote indrukwekkende optocht naar hun ligplaatsen in Amsterdam trekken. De gehele route zullen massa’s mensen langs het kanaal staan om dit enorme spektakel te aanschouwen. Idem eigenlijk als ze op maandag vanuit Amsterdam weer op zee aangaan. Dit weekend zullen hele hordes Amsterdam bezoeken speciaal voor dit evenement. Vorig jaar had men zo’n 1.8 miljoen bezoekers. Onnodig te vertellen dat het openbaar vervoer de beste optie is om er te geraken. Voor wie het programma zoekt, www.sail2010.nl vertelt U alles wat U wilt weten.

Om nog even terug te kijken op 2005, en te genieten van de geweldige indrukken, kijk naar onze galerij.