Het weekend van 26, 27 en 28 oktober wordt een waar feestweekend voor de inwoners van Ossendrecht. Het is dan 825 jaar geleden dat de naam van het dorp voor het eerst in de geschiedenisboeken wordt vernoemd. Om dit heuglijke feit te vieren is er een mooi programma in elkaar gezet waar iedereen van kan genieten.  Een samenwerking van onder andere Ondernemingsvereniging OVO, mfc De Drieschaar, KBO en Stichting Kinder Vakantie Spel, alsmede de Rabobank, maakt dit weekend mogelijk. Voor alle juiste data, kijk maar op www.kvs-ossendrecht.nl , of stel je vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wel kan al gezegd worden dat er van jong tot oud voor iedereen wat te beleven is.

De naam Ossendrecht is gevormd uit ‘Usse’ (later ‘Osse’) en ‘drecht’. ‘Usse’ was de naam van de zandheuvels of duinen langs de Schelde; ‘drecht’ duidt op een doorwaadbare plaats in de Schelde. Het is tekenend voor de prachtige locatie van het dorp. Aan de ene kant vleit het zich aan de Brabantse Wal, aan de andere kant lonken de bossen van Huibergen. In het verleden heeft het nog tot De Markies van Bergen op Zoom behoord.

Als je eens door het dorp rijdt is het onmiskenbaar dat de agrarische invloed groot is. Zelfs op zondag zie je de boeren met hun machines door het dorp rijden. Sinds de herindeling van 1997 behoort Ossendrecht tot de gemeente Woensdrecht.

Als ik een oudere mevrouw aanspreek, heb ik direct een echte Ossendrechtse getroffen. Een mevrouw die al haar hele 84 jaar jonge leven in Ossendrecht woont. “Sja er is wel veel veranderd hoor. Vroeger had je veel kleine winkeltjes. Die zijn er nu haast niet meer. Ook merk ik wel dat de mensen veranderen. Maar ja, we hebben nu veel import he. Ook goeie mensen hoor, maar ze komen niet van hier , en da’s toch anders”.  Het is een verhaal dat je in elk dorp hoort, eigenlijk in heel Europa. Zeker in agrarische gemeenschappen zie je dat de kinderen steeds minder kansen voor zichzelf zien, en dan wegtrekken uit de dorpen. Mensen die de grote stad ontvluchten en het gemoedelijke rustige leven van het platteland opzoeken komen dan in de plaats van de originele bevolking.

Ik rijd maar weer verder na dit aangename gesprek en ontdek een aantal van die pareltjes in Ossendrecht. Een rustig dorp, maar wel bijzonder mooi om te wonen. Een beetje googlen levert je al heel veel informatie op van dit prachtige West Brabantse dorp. Om te schoonheid zelf te ervaren moet je er gewoon eens heen gaan en jezelf de tijd gunnen om al die mooie plekjes te ontdekken.