De week van de Geschiedenis en de Nationale Archievendag zijn het grootste historische evenement van Nederland. Elk jaar organiseren honderden culturele instellingen, waaronder Het Markiezenhof in Bergen op Zoom speciale activiteiten, dit jaar met het thema Land en Water. Beleef de Nationale Archievendag op zaterdag 16 oktober in het Informatiecentrum.

De Week van de Geschiedenis wordt gehouden van zaterdag 16 oktober tot en met zondag 24 oktober in Het Markiezenhof.

Ook dit jaar heeft Het Markiezenhof weer een vol programma, dat volledig in het teken staat van het thema Land en Water. Een mooie gelegenheid om een bezoek te brengen aan Het Markiezenhof. In de Hofzaal wordt de film Verdronken Land vertoond.  Een verhaal over de weervisserij, een eeuwenoude vistechniek toegepast door de familie Van Dort uit Bergen op Zoom bij de ansjovisvangst op de Oosterschelde. De film wordt twee keer per dag gepresenteerd in het museum. Voor aanvang van de film Verdronken Land, wordt er een informatieve lezing gegeven. Bij de garderobe van het museum kunnen bezoekers de hele dag door de audiovisuele presentatie bijwonen over de weervisserij, een uitstervend Bergs ambacht.

Kinderen kunnen Elfjes vangen aan het Hof. In het stadspaleis gaan ze op zoek naar Land en Water, doen inspiratie op en gaan vervolgens zelf aan de slag in het museumcafé. Onder het genot van een glaasje ranja met een koek gaan ze hun eigen elfjes maken. Een elfje is een kort gedichtje van elf woorden. Het ingelijste gedicht mogen de kinderen aan het eind van de workshop mee naar huis nemen. Leeftijd vanaf 7 jaar.

Zaterdag 16 oktober is het ook Nationale Archievendag. Nooit eerder vertoonde nostalgische foto's uit Bergen op Zoom worden geëxposeerd in het Informatiecentrum. Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar het nieuws op je geboortedag? Neem dan gratis een afdruk van de voorpagina van jouw geboortedatum mee naar huis, Informatiecentrum zaterdag 16 oktober. Op de website van Het Markiezenhof worden diverse historische foto’s gepresenteerd. Voor het volledige programma van de Week van de Geschiedenis en de Nationale Archievendag raadpleeg de website van Het Markiezenhof Historisch Centrum. www.markiezenhof.nl

Programma:

De film Verdronken land

Hofzaal: 16, 17 & 23, 24 oktober om 12.00 - 13.00 uur & 14.00 - 15.00 uur

Hofzaal: 19, 20, 21, 22 oktober om 12.00 - 13.00 uur

Cinematograaf: 19, 20, 21, 22 oktober om 14.00 - 15.00 uur

 

Lezing Strijd om de ansjovis door stadshistoricus Yolande Kortlever.

Hofzaal: 16 oktober om 12.00 uur & 14.00 uur

 

Audiovisuele presentatie de Weervisserij

Garderobe: 16 oktober t/m 24 oktober, de presentatie wordt continu herhaald

 

Elfjes vangen aan het Hof! Workshop voor kinderen vanaf 7 jaar

Museumcafé: 16, 20 & 23 oktober om 14.00 - 16.00 uur door Claartje Rijkers

Entreeprijs museum +  €2,00 extra voor de workshop

 

Onbekend Bergen!

Foto's in vitrine en slideshow op beeldscherm

Informatiecentrum: 16 oktober

Gratis: oud nieuws!

Opvragen uitdraai voorpagina krant op basis van geboortedatum

Informatiecentrum: 16 oktober

 

Bergen op Zoom en het water!

De haat liefde verhouding van Bergen op Zoom en het water.

Tentoonstelling online www.markiezenhof.nl