Fruitteelt begint aan een nieuw seizoen
De eerste knoppen verschijnen inmiddels aan de fruitbomen. De peren lopen daarbij wat voor op de appels.

 

Bert Franken komt graag naar zijn stamkroeg De Markies. Het borreluurtje op zondag zal hij niet graag missen. Door de week is hij druk bezig in zijn boomgaard. Bert heeft zijn eigen bedrijf, Fruithandel Bert Franken, die hij heeft overgenomen van zijn vader. Op zo’n 9 hectare teelt heeft hij appelbomen en perenbomen. Met name die perenbomen zijn al volop aan het uitschieten. Op het achterste gedeelte van zijn kavel wordt er volop gewerkt. Hier zijn de jongste bomen te vinden, die nu voorzien worden van de draden en palen om de appels te dragen, en de takken te leiden. Vroeger stonden er houten palen tussen de bomen. Nu worden die vervangen door betonnen palen, zodat er minder onderhoud nodig is.
Bert weet zich nog te herinneren dat zijn vader zich in het begin bezig hield met de zogenaamde grove tuinbouw, waarbij hij zich voornamelijk richtte op gewassen als koolsoorten en rabarber. Die tijd is veranderd. Nu zijn het diverse soorten appels en peren die hun weg naar de groothandel vinden. Aan huis verkopen doet hij niet. “Vroeger deed mijn moeder dat nog wel, maar nu niet meer. En om iemand daarvoor in te huren heeft financieel gezien niet echt zin. Dus slijt ik mijn oogst nog louter aan de groothandel”.
Nu staan de twee koelcellen nog leeg, en is er ook niet veel volk op de werf. Dat wordt wel anders als er straks geoogst gaat worden en zo’n tien plukkers er voor zorgen dat die koelcellen in een mum van tijd vol staan. Als je dan eens in zo’n loods binnen kijkt, en zo de lege kisten telt, dan kun je je amper voorstellen hoeveel fruit hier verzameld wordt.
“Je kunt nu nog niet veel zien”, zegt Bert lachend, “je moet maar eens terugkomen als alles in bloei staat”. En dat zullen we zeker doen. Alle knop die je nu al ziet belooft wat voor over een paar maanden.