Een mobiele telefoon op zonne-energie en een apparaat dat lucht ‘omtovert’ tot drinkwater. De eerste websitewinkel voor glazen douchedeuren. Deze en nog vele andere vernieuwende producten komen van Brabantse bodem.

Een jaar lang volgt de provincie Noord-Brabant 27 Brabantse bedrijven uit de landelijke ‘MKB Innovatie top 100’. Onlangs reikte Lily Jacobs, gedeputeerde bij de provincie Noord-Brabant, deze innovatieve ondernemers een creatieve pluim uit.

De creatieve pluim bestaat uit een aanbod van één van de acht door de provincie Noord-Brabant en Syntens geselecteerde designbureaus. “Wij wilden deze ondernemers een vernieuwend cadeau meegeven”, vertelt de gedeputeerde. “Voor een groep die zelf zo innovatief is, is dat behoorlijk lastig. Daarom ontvangen ze van ons een stukje ‘creatieve tijd’.”

3D-animatie

Drie ontwerpers kregen de kans hun ideeën onder de aandacht van de Brabantse ondernemers te brengen. Die varieerden van ‘Prezi’, een nieuwe vorm van presenteren, de ‘siteBuzz’, een apparaatje dat de virtuele acties van bezoekers van een website zichtbaar maakt, tot een visitekaartje met het logo of de naam in 3D. “Wij hebben bewust gekozen voor jonge Brabantse ontwerpers”, aldus Murk Peutz, regiodirecteur van Syntens. “Om hen een kans te geven, maar ook om hun verfrissende ideeën.”

Design

Creatieve en innovatieve ondernemers hebben veel raakvlakken. Dat bleek ook uit de enthousiaste discussies over de toegevoegde waarde van design. Jac van Ham van het Zundertse bedrijf Waterblock BV vindt design voor zijn product van ondergeschikt belang. “Onze waterkelders verdwijnen onder de grond en dan voegt een mooi uiterlijk weinig toe. Als we onszelf op een beurs presenteren, zorgen we uiteraard wel voor een aantrekkelijke stand.” IPS Quality & Service uit Vlijmen bedacht een veilig alternatief voor de traditionele metalen spuitbus. “Voor ons product speelt design wel een cruciale rol”, vertelt Kees de Haan. “Daarom kijkt een ontwerpdeskundige al vanaf de eerste conceptfase met ons mee.” Tessa van Swaay, van Van Swaay Duurzaam Hout uit Schijndel, weet na afloop van de bijeenkomst al waar ze haar pluim aan gaat besteden. “Wij leveren combidamwanden waarin we twee soorten hout combineren. De marketing van dit product is een lastige zaak. Daarom sprak de uitleg van Jerre Maas over ‘Prezi’, het interactief maken van een PowerPoint presentatie, mij wel erg aan.”

Glashelder

Creatieve en innovatieve ondernemers hebben veel raakvlakken. Dat blijkt ook uit de enthousiaste discussies over de toegevoegde waarde van design. Voor de DouchedeurConcurrent speelt design bij de ontwikkeling van haar website een essentiële rol. “En dan bedoel ik met design vooral gebruiksvriendelijkheid”, aldus Wally Vermeulen. “Onze site is ons verkoopinstrument. Die moet daarom direct glashelder én eenvoudig te doorlopen zijn.” Voor de douchedeur zelf is design volgens de ondernemer minder belangrijk. “Het glas van de deur is standaard. Bij de scharnieren en het beslag heeft een klant de keuze uit drie varianten. Daarbij speelt vormgeving een bescheiden rol.” 

SiteBuzz

Wally Vermeulen twijfelt nog waar hij zijn creatieve pluim aan gaat besteden. “Een korte promotiefilm is misschien een optie. Ik wil op onze site namelijk graag bewegende beelden plaatsen. Maar ook de ‘siteBuzz’, een apparaatje van ontwerper Sebastian Hagens dat de virtuele acties van bezoekers van een website zichtbaar maakt, spreekt mij wel aan. Je zou hier bijvoorbeeld een bel of gong aan kunnen koppelen die gaat luiden zodra iemand een bestelling via onze website plaatst.”

In kader:

Innovatieve ondernemers zijn goud waard voor de economie. Brabant scoort hoog als het om vernieuwend ondernemerschap gaat. Vooral bij het midden- en kleinbedrijf (MKB). In de landelijke ‘MKB Innovatie Top 100’ staan dit jaar maar liefst 27 ondernemers uit Brabant genoteerd, waarvan 5 in de top 10. Deze innovatieve bedrijven zijn niet geconcentreerd op één plek. Ze zijn overal te vinden, tot in alle uithoeken van Brabant. De ondernemingen uit de Top 100 vormen de pareltjes. De provincie volgt deze Brabantse ondernemers elk jaar weer met speciale belangstelling.

Meer weten over de Brabantse deelnemers aan de ‘MKB Innovatie Top 100’ kijk op: www brabant.nl en www.syntens.nl/brabantsetop100

Fotobijschrift:

Foto 0296

Fotobijschrift: Wally Vermeulen van Mermans Glas ontving van gedeputeerde Lily Jacobs (l) de creatieve pluim. Murk Peutz, regiodirecteur van Syntens, kijkt toe.

De innovatieve Brabantse ondernemers met de creatieve pluim.