De Heilig Hartkerk in Roosendaal is genomineerd voor de Brabantse Cultuurprijs 2011. Dit is een prijs van de provincie voor erfgoed met een succesvolle nieuwe bestemming. Tot en met 31 december kunnen Brabanders op één van de drie kanshebbers stemmen. Stemmen betekent kans maken op twee kaartjes voor de prijsuitreiking.

 

Er zijn ruim 30 inzendingen binnen gekomen. De jury heeft drie genomineerden gekozen. Over de Heilig Hartkerk zegt de jury: “Dit is een prachtig voorbeeld van herbestemming van religieus erfgoed. Zonder de aard of geschiedenis van het gebouw geweld aan te doen. Het herbestemde gebouw helpt mee om de sociale infrastructur van de wijk Kalsdonk in stand te houden.”

Tonny van de Ven van de Heilig Hartkerk over de nominatie: “De nieuwe functie van de kerk is een gezondheidsplein. Van huisarts, tot apotheek, van fysiotherapie tot kinderopvang. Bewoners kunnen weer trots zijn op hun wijk. En op hun mooie kerk die behouden is gebleven.”

De andere twee genomineerden zijn de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther en het Klokgebouw in Eindhoven. Van alle drie de monumenten zijn filmpjes beschikbaar. Kijk en breng een stem uit op www.brabant.nl/cultuurprijs. Op de website is te zien is hoe de monumenten zijn opgeknapt en in hun nieuwe bestemming floreren.

De prijsuitreiking is op 10 januari in Theater De Lievekamp in Oss. De winnaar ontvangt een geldprijs van € 20.000,-. Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema overhandigt deze. Zij heeft de portefeuille Jeugd, Cultuur en Samenleving.

Fotobijschrift:

Tonny van de Ven: “Vernieuwde Heilig Hartkerk is gezondheidsplein geworden.”