De oliebollen hebben we achter de rug en de maag ligt nog een beetje overhoop van de vele drankjes en hapjes.

Tot en met deze week ‘mogen’ we nog handjes geven en kusjes uitdelen op het nieuwe jaar, en dan gaan we weer over to de orde van de dag. Zo niet de bouwers van de bouwclubs. Juist zij gaan deze periode over tot de ‘hyper stand’. Elk jaar wordt de toeschouwers verrast door de rijdende constructies die de bouwclubs ons voorschotelen. Het zijn ware kunstwerken geworden. Traditioneel is de dinsdag de grote dag in de Bergse Vastenavend dat het publiek massaal toestroomt. Je moet er tegenwoordig al erg vroeg bij zijn als je zelf niet pal aan de route woont. Of een trapleer meenemen zodat je boven de menigte uit torent en een goed uitzicht hebt.

De bouwclubs zijn er meestal al vroeg bij. Al na de vorige optocht worden de bouwkotten weer opgekuist of worden bepaalde onderdelen die niet verkocht zijn weer gerecycled.

De ontwerpers krijgen het nu druk, zij zijn immers verantwoordelijk voor de schetsen en de manier waarop de wagen zijn geboorte mag meemaken. Na de zomervakantie zie je dat de clubs er een schepje boven op doen. De frequentie van aanwezigheid wordt verhoogd en ieder kent zijn taak. En nu in deze periode, zo na de jaarwisseling, dan blijkt dat er nog enorm veel moet gebeuren. De zenuwachtigheid slaat al een beetje toe. Het is verbazingwekkend hoe een club fanatieke mensen met minimale middelen er in slaagt de resultaten te produceren die we ieder jaar weer mogen zien. Wie kent niet de creatie van B.C. D’ekseketel uit 2007 met de prachtige titel “As ’n olifant deur…!!!” waar een levensechte Ton Linssen op de rug van ’n olifant door de straten marcheert. Kleuren, schaalgrootte, de bewegingen van alle afzonderlijke delen, de totale creativiteit; dit alles tekent het vermogen van de clubs om tot uitzonderlijke producties te komen.  Als je een keer op het Konterscherp aan de Callandweg een bezoek gebracht hebt aan één van de bouwkotten dan weet je niet wat je ziet. Hier wordt gelast en met ijzer gewerkt. Daar is men bezig met klei om geraamten van gaas vorm te geven. Weer ergens anders staan de ingrediënten voor de polyester afwerking. Bij elke bouwclub is de sfeer gemoedelijk tot heel gezellig te noemen. De betrokken mensen zijn dan ook allemaal zonder uitzondering heel fanatiek. Vele vrije uurtjes worden er gestoken in een creatie die zijn ‘famous moment’ in amper een uurtje voorbij ziet trekken. De gemiddelde toeschouwer ziet zo’n creatie ongeveer tien minuten. En dan nog misschien loop je er langs als ze op de Grote Markt staan opgesteld. Wij willen graag meer aandacht geven aan de clubs en de mensen achter deze wonderlijke bouwwerken van de Vastenavend. Daarom zullen we hen tot aan het moment van de optocht elke week de verdiende aandacht geven.