Zaterdag 8 januari jongstleden was het al weer de 4e keer dat Looporkest De Leutige Krabben zich op weg begaven naar Ronse. Dit plaatsje ligt in de Belgische Ardennen en is het toneel van de jaarlijkse Bommelfeesten.

Het is eigenlijk een soort wintercarnaval dat drie dagen lang duurt, en dat samen met de naburige stad Zottegem als enige in België gevierd wordt. Frans Koolen vertelt hoe zij met hun band er eigenlijk tussen gekomen zijn. “In het verleden hebben we via Frans Marcus veel optredens gehad. En in 2007 zijn we ook via hem in Ronse beland”. De leden van de band noemen dit wel één van de hoogtepunten van het jaar. En al ver tevoren tellen ze de dagen af totdat het weer zo ver is. Samen met nog twee bands verzamelden ze zich al om drie uur in de middag bij de brandweerkazerne waar een bus hen oppikte. Dan ging het op weg naar de plaats van het feest, een toch die al gauw zo’n 2.5 uur in beslag nam. Gelukkig konden de beentjes gestrekt worden in een leuk cafeetje waar ze hartelijk ontvangen werden. In Bergen op Zoom zijn we trots op onze grote markt, maar die van Ronse is ongeveer zo’n twee groter aldus Frans. “Alle deelnemers aan de optocht worden daar verwelkomd door een speaker, en gedurende de hele tocht staat het publiek wel vier of vijf rijen dik. En ook zijn ze allemaal verkleed. Het is een geweldig voorproefje voor onze eigen Vastenavend optocht”. Dit jaar stond de enorme kerstboom van zo’n veertig meter ook nog op het plein zodat het een uitzonderlijke avond was. De optocht begint om 18:00 uur, lekker in het donker dus. Dit jaar hadden De Leutige Krabben de eer om de stoet te mogen beginnen, dus dat was wel een bijzonder gezicht om een Bergse band vooraan te zien lopen in een Belgische optocht. Het tekent alleen maar het bijzondere karakter van de dag en het is niet voor niets dat de leden allerlei andere zaken hier voor afzeggen. “Het leeft enorm. Het is als het ware een voorproefje voor ons eigen feest. Je speelt voor een ander publiek, andere muziek. Maar tevens komt de sfeer van Carnaval duidelijk naar boven. Alles bij alles is het een hele speciale dag die we niet graag willen missen. Hij staat dan ook met stip in onze agenda genoteerd”.  Er is nog een pluspunt aan de trip naar Ronse:”We hebben daar een cafeeke ontdekt waar je een Jupiler krijgt voor één euro. Als je wilt weten waar het is moet je gewoon ene keer meegaan”, lacht Frans.

De optocht in Ronse is wel voor de keiharde bikkelaar. Het eerste jaar was het aan één stuk aan het regenen waardoor iedereen tot op de onderbroek nat werd. Muzikaal leider Gerard Tousso werd bovendien bedolven door een wolk confetti, wat een leuk zicht opleverde. Het jaar daar op was het zo koud dat zelfs de instrumenten bevroren, einde oefening dus.