Inwoners van de gemeente worden uitgenodigd ideeën aan te dragen om Bergen op Zoom 800 jaar stad te vieren.

In 2012 viert Bergen op Zoom haar 800-jarig bestaan. Bergen op Zoom bestaat al langer, maar inmiddels staat vast dat de stad al in 1212 over stadsrechten beschikte. De gemeenteraad heeft aangegeven deze mijlpaal in onze geschiedenis te willen benadrukken.

Sterk programma

800 jaar stad dient te worden aangegrepen om als Bergen op Zoom sterker naar voor te komen. Om die reden wil de gemeente graag investeren in het jubileum. Maar aan de andere kant moet de gemeente drastisch bezuinigen. De gemeente kiest er voor om een sterk kernprogramma neer te zetten dat zich concentreert op enkele belangrijke momenten in het jaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Reuzenstoet, de Nederlandse Vestingsteden Dagen, Kunsten in de Monumenten en het openluchtspel Diederick. Daarnaast nodigt de gemeente partijen in de stad nadrukkelijk uit om dat kernprogramma verder aan te vullen en te versterken.

Initiatieven

Hoewel de gemeente de kosten verbonden aan Bergen op Zoom 800 jaar stad beperkt wil houden, biedt bovengenoemde opzet ruimte voor andere initiatieven die in het teken van Bergen op Zoom 800 jaar stad staan.

 

Dat kan op twee manieren:

1.       Nieuwe ideeën. De gemeente heeft een beperkt budget gereserveerd om een aantal ideeën van de Bergse bevolking mogelijk te maken. Alle ideeën zijn van harte welkom. Toch geven we graag wat richting. De meest kansrijke ideeën zijn die ideeën die blijvend bijdragen aan het woon- en vestigingsklimaat van de gemeente Bergen op Zoom. Met andere woorden: welke actie, wat voor object of wat voor project, gekoppeld aan het eeuwfeest, zou een extra bijdrage kunnen leveren aan een prettige woonomgeving voor (nieuwe) inwoners of een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen. De ideeën kunnen worden gemeld via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;

 

2.       Bestaande activiteiten. Indien passend kunnen die activiteiten een plaats krijgen in het programma rond 800 jaar stad en meeprofiteren van het professionele communicatieplatform dat wordt opgezet.

De gemeente bekijkt vervolgens welke ideeën kunnen worden uitgevoerd.