Niet alleen de Vastenavend kent een jubileum. Dit jaar beleeft ook de Leutradio een twee keer ellef jarige mijlpaal. Kees de Krab kruipt al weer voor de 22e keer achter de microfoon om ons het hele Vastenavendfeest live de huiskamer in te brengen.

Kees Spikker is de man die schuilt achter het bevlogen radiokarakter Kees de Krab. Een persoon die al lang de ether onveilig maakt en zijn stempel gedrukt heeft op de Bergse radio. Mijn eerste kennismaking met Kees was eigenaardig te noemen. Als lid van een of ander duo mocht ik ook een keer te gast zijn bij Kees tijdens een live uitzending. Ik stak mijn hand uit om hem te begroeten, maar die uitgestoken hand bleef onbeantwoord. Ook keek hij strak langs me heen naar de deur alsof hij een grote speciale gast verwachtte en ik maar tijdvulling was. Niets was natuurlijk minder waar. Kees Spikker waardeert al zijn gasten altijd tot in het hoogste en zorgt er voor dat ze zich onmiddellijk thuis voelen. Wat ik niet wist is het feit dat Kees visueel gehandicapt is; hij zag me gewoonweg niet en moest afgaan op het geluid. Dit is haast onvoorstelbaar als je hem bezig ziet. Er ligt altijd een papier op tafel, hij bedient dat wat hij kan bedienen met zoveel gemak en routine, en ondertussen praat hij honderduit. Als je hem voor het eerst ontmoet dan is het heel gemakkelijk om zijn handicap niet op te merken. Ik ben trouwens niet de enige die hij zo in de luren heeft gelegd. Gezegend als hij is met een fotografisch geheugen, en door zijn ongelooflijke drang naar kennis, is hij in staat over van alles en nog wat mee te praten. Daarbij is Kees geboren met zicht, dus kan hij zich nog kleuren herinneren, de blauwe mannen met varkensblazen van de Stichting, het mannetje op het vaandel en al dat soort zaken. De details zitten in zijn geheugen gegrift, en die komen er onherroepelijk weer uit als hij ze in een uitzending kan gebruiken. 22 jaar Leutradio, waarin hij veel mensen heeft leren kennen. Prinsen schoven aan bij hem, maar ook allerlei dweilbandjes, bouwclubs en eigenlijk wel iedere vastenavend coryfee heeft bij hem aan tafel gezeten. Het is een gekend feit, wil je tijdens de Vastenavend periode iets naar buiten brengen, dan moet je bij Kees in de uitzending zitten. Elke Bergenaar stemt in deze periode af op BRTO radio om de enigszins schorre stem van Kees te horen. Op deze manier blijf je op de hoogte van alles wat er te doen is en waar men zich mee bezig houdt.

De leutradio is te ontvangen via de kabel: Fm 87.50 of op het sprietje in de ether Fm 105.80.

De leutuitzendingen beginnen om 11.04 uur en duren tot 11.59 uur en worden herhaald om 22.00 uur. Voor de spelletjes kun je bellen met de telefoongeiten Joke en Edith via de nummers 0164 271306 en 0653699719  .

Het moge duidelijk zijn dat 22 jaar Leutradio niet louter de verdienste is van slechts een man. Paul van den Bogaard was omstreeks 1990 de man die met het idee naar Kees kwam. Was ook degene die met de naam Kees de Krab op de proppen kwam. Iemand als Kees, met zijn visuele handicap, is natuurlijk erg afhankelijk van zijn technisch team. Wat dat betreft prijst hij zich gelukkig met zijn collega’s van de BRTO. Als voorbeeld noemt hij Jesper Melein. “Wij hebben die klik, hij begrijpt me meteen als ik iets nodig heb”. Ook de vliegende kraai is een vast element in de uitzending, iemand die op locatie verslag gaat doen en live de uitzending in komt. Er werken mensen mee aan de leutkwis en er zijn dames die de telefoontjes aannemen als de mensen bellen voor weer een stikleutig spelletje. Ook mag je Joke, zijn metgezel niet vergeten die een belangrijke rol speelt in zijn leven. Niet alleen vormt zij de ogen van Kees, maar zij is ook diegene die hem ‘achter het behang plakt’ als hij weer eens te hard van stapel loopt. Het delen van al die jaren wordt gebundeld in een opmerking:”het is voor mij een voordeel dat ik hem nooit kwijtraak. Hij blijft toch wel staan waar ik hem achter laat, hij verroert geen vin”. Het is tekenend hoe beiden met de handicap van Kees omgaan. Hijzelf misschien nog wel het meest luchtige getuige de uitspraak: “Ik ben niet snel afgeleid, kan me goed focussen. Zet maar een bloedmooie vrouw voor me, die zie ik nog niet eens”. Kees de Krab, het boegbeeld van al weer 22 jaren Leutradio in Bergen op zoom. Ik zal zeker op zijn uitzending afstemmen, want ook wil op de hoogte blijven over alles dat de Vastenavend biedt. En ik wil de gezelligheid niet missen natuurlijk.