Ad Rooms meldde het volgende: Thomas Koenis (21), de center van de World Class Aviation Academy, komt dit seizoen niet meer in actie voor de Giants.

De onfortuinlijke speler wordt maandag geopereerd aan zijn enkelbanden in Medinova-kliniek Zestienhoven in Rotterdam. De ingreep wordt uitgevoerd door orthopedisch chirurg A. Fiévez, die onder meer gespecialiseerd is in enkelletsel.

Thomas Koenis raakte op 6 november vorig jaar zwaar geblesseerd tijdens de thuiswedstrijd tegen ZZ Leiden, toen bij een val een tegenstander op zijn enkel terecht kwam. Na een lange revalidatie kon de 2.08 lange speler weer minuten gaan maken bij de World Class Aviation Academy, maar hij bleef pijnklachten houden.

Onderzoek in het ziekenhuis in Bergen op Zoom maakte duidelijk dat een operatie noodzakelijk was om hem van zijn klachten af te helpen. Een second opinion in het VU Medisch Centrum in Amsterdam bevestigde de diagnose. Thomas Koenis werd door verwezen naar de op dit gebied deskundige chirurg A. Fiévez.

De specialist adviseerde de speler niet te wachten tot na het seizoen, maar de ingreep onmiddellijk te laten uitvoeren. Thomas Koenis: “Het advies van de dokter was duidelijk. Mijn enkel is zodanig instabiel dat doorspelen ook risico inhoudt voor nieuwe blessures. Uiteraard vind ik het heel spijtig dat ik het team dit seizoen niet meer kan helpen. Met de halve finale in de beker en een mooie klassering voor de play-offs waren er volop kansen om te laten zien wat ik kon. Maar mijn gezondheid gaat nu even voor.”

De teleurgestelde center is er van overtuigd dat hij aan het begin van het nieuwe seizoen weer fit aan de voorbereiding kan beginnen. “Ik heb nu een hele zomer om weer fit te worden en ik zal er dan ook weer staan.” Het contract van Thomas Koenis in Bergen op Zoom loopt nog één jaar door.

Ook de technische leiding van de club is teleurgesteld dat de ploeg, die behoorlijk bezig was aan een opmars, opnieuw door blessureleed wordt geplaagd. Technisch-manager Marcel Löhr: “Het betekent een enorme aderlating voor de ploeg, maar uiteraard hebben wij er alle begrip voor dat er geen enkel risico wordt genomen en de operatie nu wordt uitgevoerd in plaats van na de play-offs.”

Overigens staan de reglementen van de basketbalbond het niet toe om op dit moment in het seizoen nog een vervanger aan te trekken.