Een waar cultureel spektakel, dat is wat Richard de Weert ons beloofde en dat is precies wat we kregen.

 

Voor diegenen die niet weten waar ik het over heb, en aldus ook nog niet zijn gaan kijken hebben we hier nog wat info.

"Het wordt een waar cultureel spektakel, met Jazz, proeverijen, lezingen, optredens en eigenlijk nog veel meer dus je moet beslist komen kijken. Het wordt een tentoonstelling die zijn weerga niet kent.” Kijk dat is een uitleg waar we iets mee kunnen. Het is dus een combinatie van verschillende kunstuitingen die al je zintuigen uitdagen en je dus constant 'bombarderen' met prikkels. Na vier weekenden zijn er al veel bezoekers geweest die ook tal van loftuitingen achtergelaten hebben als:

 

“Eén van de betere expo’s die ik in lange tijd in Bergen op Zoom zag, met evenveel humor als vragen die de beschouwer al antwoordend bij het spel betrekken. Als deze expo niet interactief is!”

 

“ Steeds weer iets nieuws. Voor de tweede mal was het net zo verrassend als de eerste keer!”

 

“Prachtige tentoonstelling! Het zou fijn zijn als er een permanente expositieruimte zou blijven in het Markiezenhof. Complimenten.”

 

“Bergen op Zoom ‘out of the box’ ten volle gelukt! Grote klasse resulteert in een blijvende glimlach!”

 

“Toevallig hier terecht gekomen. Wat een bijzondere, verrassende en afwisselende tentoonstelling!”

 

“Wat een geweldig initiatief. En een prachtige plek voor moderne kunst in Bergen op Zoom. Dit ontbrak nog; een unieke ruimte om wisselende exposities te houden, midden in de stad, omgeven door unieke panden!”

 

Voor diegene die zich afvraagt wat Synapsz nu eigenlijk is. Heb ik hier het antwoord van Richard:”Wij zoeken naar verbinding, eigenlijk waar SynapsZ voor staat, en vullen elkaar op allerlei kunst terreinen aan. Het groeit en groeit naar een boeiende en wisselende tentoonstelling. Wij gaan met zijn vijven gelijkwaardig op en iedereen is uniek in zijn eigen werken; creatief, gedreven en inspirerend.”

 

Om het geheel nog meer dynamiek en contrasten mee te geven wordt er gebruik gemaakt van wisselende gastkunstenaars. Het leidt van het ene hoogtepunt tot het andere en maakt dat deze tentoonstelling het waard is om meerdere keren te bezoeken.

 

Natuurlijk stel ik vragen aan het kunstenaarsgenootschap. Sterker nog, ik heb er een aantal en de antwoorden daarop waren het zeker waard om ze integraal over te nemen.

 

Wat maakt deze expositie bijzonder?

De verrassing, de dynamiek, de verwarring, de combinaties van totaal verschillende disciplines en visies, die heel vanzelfsprekend tot één geheel samenvloeien, en de prachtige historische locatie natuurlijk.

 

Er is een vaste kern kunstenaars maar er zijn ook ‘tijdelijke’ kunstenaars. Hoe is dit idee tot stand gekomen en wat wens je er mee te bereiken?

Idee is tot stand gekomen vanuit twee gedachten:

·         SynapsZ wil verbinden en bruggen slaan. Tussen kunst en de maatschappij, tussen kunstenaars en kunstenaars, en tussen de vele verschillende bestaande kunstuitingen.

·         Strategie om het publiek te prikkelen om vaker dan 1 keer een expositie te bezoeken. Dus wisselen we niet alleen wekelijks het eigen werk, maar ook maken we steeds plaats voor de gastkunstenaars, die het de moeite waard en nieuwsgierig maken om meerdere malen langs te komen. 

      

Hoe is de cohesie tussen kunstenaar, kunstwerken en publiek?

Ook hier is de verbinding de leidraad. Alle deelnemende kunstenaars en kunstwerken worden steeds samen tot een nieuw en spannend geheel gesmeed, lettend op zowel harmonie als contrast, in kleur, structuur en materiaalgebruik. Het resultaat is iedere keer weer een bruisende en prikkelende ontdekkingsreis voor de bezoeker die naar binnen gezogen wordt en verward maar volledig opgeladen weer buiten komt.

 

Wanneer is voor jullie deze expositie geslaagd?

De expositie is op zich al voor 100% geslaagd. Maar we kijken vooruit. Als de expo dusdanig naklinkt dat er niet alleen een vervolg wordt verwacht van ons, maar het ook in bredere zin een cultuurimpact heeft op Bergen op Zoom en de regio, dan is ook onze missie geslaagd.

 

 Wat verwachten jullie persoonlijk van deze expositie?

Hoewel een kunstwerk graag publiek ontmoet en ontroert, staat hier het totaalconcept centraal. We verwachten niet zozeer iets, maar hopen op een zekere opwaardering van cultuurbesef. In praktische zin betekent dat dat we graag meer ruimtes van allure in Bergen op Zoom e.o. zouden willen zien, waar hedendaagse kunst respectvol getoond kan worden. Zowel als collectief als persoonlijk hopen we op een wake-up call voor politiek en particuliere initiatieven hierin.

 

 

Kijk, volgens mij zijn dat weer voldoende prikkels om je toch maar eens richting deze expositie te begeven. En als je al geweest bent,... doe het nog eens een keer want je zult versteld staan over hetgeen je dit keer weer zult zien.

 

Deze dynamische tentoonstelling is begonnen op 14 augustus en loopt tot 27 september; deze expositie is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00u tot 17.00u.

En waar moet U zijn?  Bij het Koetshuis in het Markiezenhof te Bergen op Zoom

 

Steenbergsestraat 8 

4611 TE Bergen op Zoom 

www.markiezenhof.nl

www.synapsz.nl