BEB symposia Industrieel Erfgoed -

Erfgoed Brabant heeft een belangrijke rol in het signaleren van erfgoedvraagstukken, het op de agenda zetten van actuele thema's op erfgoedterrein en het versterken, uitwisselen en samenbrengen van kennis over erfgoed.

 Om deze rol te vervullen organiseert Erfgoed Brabant sinds 2010 een tweejaarlijkse manifestatie: de Brabantse Erfgoed Biënnale, kortweg BEB. Elke BEB zal zich afspelen rondom een actueel erfgoedthema, voor 2010-2011 is dat het thema Industrieel Erfgoed.

9 mei Symposium: Van boer tot arbeider

Het symposium begint met een lezing door dhr. Ad van den Oord: 'Hoe een Brabants dorp industrialiseert, van boer tot industriearbeider'. Aansluitend vindt er een excursie bij de voormalige Koninklijke Verenigde Lederfabriek (KVL) plaats. Het ketelhuis (1924) en het machinegebouw hebben de status van industrieel rijksmonument. Ook zal uitleg gegeven worden over het interieur van de machinekamer met de door S.E.M. Thomson-Houston en Carels uit Gent gebouwde stoommachine met draaistroomgenerator die tussen 1925 en 1972 in gebruik was. Tot slot is op de achterwand de in 1940 aangebrachte wandschildering van een

leerlooier voor een wereldbol te bezichtigen.

Aanvang: 19.15 uur

Locatie: Tiliander, Spoorlaan 82c te Oisterwijk

16 juni Symposium: Industrieel erfgoed en streektaal

Tijdens dit symposium zal dhr. Piet Vos een lezing geven over de vakterminologie van oude ambachten in Brabantse dialecten, geeft dhr. Ad Otten een beeldpresentatie over de geschiedenis van de weverij in Gemert en zal Eric Kolen een presentatie verzorgen over de verhalen van oude ambachten in Sint-Oedenrode (oral history).

Aanvang: 19.00 uur

Locatie: Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106 te Gemert

U bent van harte uitgenodigd, er zijn geen kosten aan deze avonden verbonden.

Vooraf aanmelden is wel verplicht via

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..