Frans de Looij was een stedenbouwkundige van Bergen op Zoom die ons veel te vroeg ontvallen is.

 

 

Op vrijdagochtend 22 april 2016 werd extra aandacht aan hem geschonken. Het was al vroeg druk daar achter Het Zwijnshoofd. Je zag een aantal notabelen van de gemeente, waaronder wethouder van Cultuur Arjan van der Weegen, en gezichten als die van Albert Hagenaars en Ron Scherpenisse en nog veel anderen. Wie vanaf nu het steegje vanaf het Mineurplein richting Steenbergse straat inwandelt ziet als eerste rechts tegen de gevel een fraai naambordje met daarop 'De Looijpoort'. Het was de bedoeling dat de familie van Frans dit bordje zou onthullen maar de stad Bergen op Zoom zelf wilde blijkbaar daarop niet wachten en stuurde een fors briesje dat het verhullende doek voortijdig wegblies.

 

Met dit naambord is het eerbetoon nog niet afgelopen want even verderop prijkt nu een door Bert Bevers geschreven gedicht als eerbetoon aan Frans met de welluidende titel: 'Ode aan de Stedenbouwkundige'. Het gedicht is bijzonder fraai vorm gegeven door Marc Meeuwissen en dat past wel want het is weer een echt juweeltje van de hand van de in Antwerpen wonende Bergse Bevers. Het is een Acrostichon (of wel naamdicht of lettervers) geworden waarbij de eerste letters van de zin van boven naar onderen de naam Frans de Looij vormen. Tijdens de onthullingspeech werd al geopperd dat hier een bankje neergezet dient te worden opdat je in alle rust het gedicht tot je kunt nemen, of nog een keer, of wel twee keer! Het is immers een gedicht van Bert Bevers en dat zet je aan het denken, je herleest elk woord nog een keer en probeert een nieuwe samenhang te vinden of een diepere laag te ontdekken in dit festijn van woorden. Het doet recht aan de herinnering aan Frans van Looij.

 

Als toetje op deze ceremonie waren leerlingen van de Montessorischool aanwezig die op hun wijze een eerbetoon gaven aan de stad. Vier leerlingen waren uitgekozen om hun gedicht voor te dragen. Het doet deugd als de jeugd op deze wijze met taal bezig is en een dergelijke behoorlijk lastige taak weet op te pakken. Dat belooft wat voor de toekomst zo beaamde ook Peter van de Graaf van Comité Stenen Strofen die deze ochtend de spreekmeester was.

 

Voor iedereen die Bergen op Zoom bezoekt of er woonachtig is; loop eens door De Looijpoort en bewonder de pracht van het geschreven woord, opgetekend door de Bergse kunstenaar Bert Bevers.